2012-03-22 20:52:02
Φωτογραφία για Ο Ρόλος των Μέσων το 1821 και Σήμερα
 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Μπαίνονταςκανείς στην ηλεκτρονική εθνική βιβλιοθήκη της Αυστρίας (http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=etg)και διαβάζοντας τη σημαντικότερη ελληνική εφημερίδα της περιόδου της ΕλληνικήςΕπανάστασης, τον «Ελληνικό Τηλέγραφο», μπορείνα καταλάβει καλύτερα τον προπαγανδιστικό ρόλο που καλούνται να παίξουν καισήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης-παραπληροφόρησης, που βρίσκονται στα χέριαεκείνων, που έχουν τα ίδια συμφέροντα με εκείνα που είχε ο ιδιοκτήτης του «Ελληνικού Τηλέγραφου», ΔημήτρηςΑλεξανδρίδης (1784-1851) και οι συν αυτόν βολεμένοι Ελληνες έμποροι τηςΒιέννης, που έβλεπαν την Ελληνική Επανάσταση ως απειλή στην μέχρι τότε αγαστήσυνεργασία τους με την.........Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ενώστα πρώτα της φύλλα του 1821, αποκαλεί τους επαναστάτες «αποστάτες» και«ανόητους» και την επανάσταση «εγκληματικόν επιχείρημα», στη συνέχειαχρησιμοποιεί πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως αντί για επαναστάτες τουςαποκαλεί «Ινσουργέντες» (κάτι μεταξύ ανταρτών και λήσταρχων στα ισπανικά).


Ενώδείχνει κατανόηση για τους Τούρκους, οι οποίοι κλήθηκαν «να επιβάλουν τηνησυχίαν και την ευταξίαν» γράφει για τους επαναστάτες του 21 ότι επιτελούν«πράξεις απανθρωπίας  μεαποκεφαλισμούς….». Δημοσιεύει και τις δύο επιστολές αφορισμού των επαναστατώντου Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ αλλά και όλα τα διατάγματα-φιρμάνια τουΣουλτάνου, τίποτα όμως από την πλευρά των επαναστατών του 21.

Συγκεκριμένα:

Στις 14 Σεπτεμβρίουτου 1821 γράφει:«Αυτοκρατορικόν μανιφέστον του Σουλτάνου προς τους υψηλοτάτους Βεζύρας,σεβαστούς Μολλάδες, Κριτάς, Βοϊβόδας και Αϋανούς προς τους λοιπούς διοικητάςκαι εγκρίτους της χώρας….δια του οποίου καλούνται οι Ελληνες όπως επιστρέφωσιεις αληθινήν μετάνοιαν και υποταγήν». Στις 13  Σεπτεμβρίουτου 1822 γράφει: για «πράξεις απανθρωπίας με αποκεφαλισμούς» των Ελλήνων,ενώ ο τουρκικός και αλβανικός στρατός υπό τας διαταγάς του Χουρσίτ Πασά  περιγράφονται ως δυνάμεις που θέλουν να επιβάλλουντην τάξη «όχι με την βίαν των όπλων, όσον με τρόπον ήπιον και με συνδιαλέξειςπερί συμβιβασμού….δεν εχρειάσθη δε εις κανέν μέρος να μεταχειρισθή αυστηρότητα.

Στοίδιο φύλλο γράφει: «έκαστος αρχηγός των ινσουργέντων καταγίνεται φροντίζων προπάντων δια την ιδίαν του ασφάλειαν, είτα δε αγωνίζεται να σώση από το γενικόνναυάγιον όσα δύναται αργύρια και πολύτιμα. Ο Κολοκοτρώνης, ότε έφυγεν από τοέμπροσθεν Πάτρας στρατόπεδον, έλαβεν μεθ’ αυτού μεγάλην στρατιωτικήν κάσσαν,και είτα άδεται (γνωστή τακτική παραπληροφόρησης) ανεχώρησεν εις τα βουνά τηςΜάϊνας(Μάνης), ένθα, καθώς και άλλοι θέλει επιμεληθή να φιλιωθή κατ’ ιδίαν μετην Πόρταν(Πύλη), και ανίσως αρχίση το πράγμα με φρόνησιν, θέλει το κατορθώσηβέβαιαν……Ο Ομέρ Πασσάς Βριόνι καταγίνεται κατά το παρόν σπουδαίως νααποκαταστήη την ησυχίαν και ευταξίαν…»

Στις 24  Σεπτεμβρίουτου 1822 γράφει:: «Εξ οκτώ ημερών διαφημίζουσιν οι ενταύθα Γραικοί φήμαςπερί νικών. Ημείς εμάθαμεν εξ αξιοπίστων πηγών (προφανώς απ’ την Πύλη) τόσονολίγον περί τούτων των συμβεβηκότων».

Στις 15 Οκτωβρίου του1822 γράφει: «και’ημέραν διασπείρονται αι πλέον αντιφάσκουσαι φήμαι περί της καταστάσεως τωνπραγμάτων εν Μωρέω….Μερικοί πλανηθέντες (όπως σήμερα) νέοι Γερμανοί και Γάλλοι(φιλέλληνες), διδαχθέντες εκ πικράς πείρας το συμφερώτερον, επιστρέφουσιν απότην Ελλάδα, και πάντες συμφωνούσι (ο συντάκτης μίλησε με όλους προσωπικά) κατάτους λόγους των εναντίον των Ελληνικών αρχηγών…»

Στις 25 Οκτωβρίου του1822 γράφει: «Αιειδήσεις δια τα συμβάντα εν Μωρέω περιγράφουσι τα της καταστάσεως του τόπουεκείνου θλιβερά. Οι τέσσαρες στρατιωτικοί αρχηγοί Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, οΜπέης Μάϊνας(Πετρόμπεης)  και ο Κρεβέτας,εμοίρασαν εν αυτοίς την εξουσίαν, ώστε οι μεν δύο πρώτοι προστάζουσιν απολύτωςεις τας επαρχίας της Αργολίδος και Αχαϊας οι δε λοιποί δύο εις τας τηςΜεσσηνίας και Μονεμβασίας. Οι εγκάτοικοι αισθάνονται το βάρος ταύτης τηςδικτατωρίας (όχι του προλεταριάτου) χωρίς να ελπίζωσιν εκ τούτου όφελός τι».

Μετον ίδιο τρόπο που προσπαθούν οι Αλαφούζοι και τα τσιράκια τους να μας πείσουνπως ότι συμφέρει τους ίδιους συμφέρει κι εμάς, το ίδιο έκανε καιο Αλεξανδρίδηςτο 1821. Όταν η επανάσταση άρχισε να στεριώνει, αίφνης, ο «ΕλληνικόςΤηλέγραφος», ανακάλυψε την αλήθεια. Παλιά τέχνη των καιροσκόπων τηςπαραπληροφόρησης.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ