2012-11-09 09:38:35
Φωτογραφία για Ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος μετά την επανεκλογή Ομπάμα
Ξημερώματα Τετάρτης. Ένας δυνατός ήχος ακούγεται από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Τελ Αβίβ, που μοιάζει σαν χτύπημα χεριού πάνω σε τραπέζι, όταν έφτασαν οι πρώτες... πληροφορίες για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ Αυτό το φανταστικό σκηνικό, αν είχε συμβεί, θα είχε πρωταγωνιστή τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμίν Νετανιάχου, αφού τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών έφεραν το μη επιθυμητό αποτέλεσμα γι' αυτόν. Ίσως και καταστροφικό.

Ο Νετανιάχου έχασε ένα μεγάλο στοίχημα που δεν ήταν άλλο από την άνοδο του Μιτ Ρόμνι στην εξουσία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διατηρεί φιλία ετών με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, υποστηρίζοντάς τον ανοιχτά κατά την προεκλογική περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του Νετανιάχου με την Ομπάμα κάθε άλλο παρά καλές υπήρξαν, αφού δεν έλειψαν έντονες διαφωνίες και επεισόδια κατά τη συνύπαρξή τους.


Πολλοί κατηγορούν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι ρίσκαρε υπερβολικά με την ισχυρή υποστήριξη στον Ρόμνι και εκτέθηκε, με αποτέλεσμα καλείται να συνομιλήσει εκ νέου με τον Ομπάμα από... άβολη θέση κι ενώ είναι γνωστό ότι ο αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί κάθετα με την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Ιράν.

Τα προβλήματα για τον Νετανιάχου δεν σταματούν εκεί, αφού η επανεκλογή του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, Israel Hayom, σημαίνει ότι ο Εχούντ Ολμέρτ θα είναι ο αντίπαλος του στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2013. Από το στρατόπεδο του ισραηλινού πρωθυπουργού υπάρχει φόβος ότι η αμερικανική πλευρά θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Ολμέρτ, με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την επανεκλογή του συντηρητικού και επιθετικού Νετανιάχου.

Ο πιθανός αντίπαλος του ισραηλινού πρωθυπουργού (με την Τζίπι Λίβνι δίπλα του) θα χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα το ότι η ψήφος στον Νετανιάχου θα σημάνει επιδείνωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, προοπτική που απορρίπτουν οι Ισραηλινοί.

Φυσικά, πολλά θα κριθούν από τη στάση του Ισραήλ απέναντι στο ζήτημα του Ιράν, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριβές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ.

Το σίγουρο είναι ότι εάν επανεκλεγεί και ο Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν «μαζί» για την επόμενη τετραετία. Και στους δύο θα φανεί σαν «αιώνας».
newpost
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ