2012-11-09 12:16:04
Φωτογραφία για Η Foxconn επεκτείνεται στις ΗΠΑ
Την επέκταση της στις ΗΠΑ φέρεται να μελετά η Foxconn, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει με ανάρτησή του το DigiTimes, επικαλούμενο αναλυτές της αγοράς Η μεγαλύτερη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών προϊόντων -όπως τα δημοφιλή iPhone και iPad της Apple, αναφέρεται ότι βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των υποψήφιων αμερικανικών πόλεων, όπου ίσως τελικά εγκαταστήσει τα πρώτα της εργοστάσια επί βορειοαμερικανικού εδάφους, με το βιομηχανικό Ντιτρόιτ και το χαοτικό Λος Αντζελες να είναι στις πρώτες γραμμές της σχετικής λίστας.

Στα εργοστάσια αυτά εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην παραγωγή LCD τηλεοράσεων και όχι άλλων προϊόντων όπως εκείνα της Apple, η παραγωγή των οποίων είναι πιο σύνθετη. Οι γραμμές συναρμολόγησης τηλεοπτικών συσκευών είναι πιο αυτοματοποιημένες και έτσι η παραγωγή τους θεωρείται ευκολότερη και μάλιστα στην καρδιά μιας αγοράς που καταναλώνει ακόρεστα τηλεοράσεις πολλών ιντσών.


Παράλληλα, ο μεγιστάνας πρόεδρος της ταϊβανέζικης Foxconn, Terry Gou, αποκάλυψε δημόσια τα άμεσα σχέδια για ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης μηχανικών από τις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό, όσοι επιλεγούν θα ταξιδέψουν στην Ταϊβάν και την Κίνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει στους μηχανικούς από τις ΗΠΑ την ευκαιρία να μάθουν κινέζικα και να έχουν την εμπειρία της παραγωγικής διαδικασίας στα υπέρ-εργοστάσια της Foxconn στη χώρα του Δράκου. «Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, μετά την εκπαίδευσή τους θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας κατά έναν τρόπο τις σχετικές εικασίες.

Οπως επίσης είπε ο Terry Gou, η Foxconn βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το φημισμένο MIT, για τη συνεργασία τους επάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης μηχανικών.

Πριν από μερικούς μήνες, άλλες πληροφορίες ήθελαν τη Foxconn να διαπραγματεύεται με τη Sharp την εξαγορά δυο εργοστασίων κατασκευής επίπεδων τηλεοράσεων, στο Μεξικό και την Κίνα. Παράλληλα, τον Μάιο επενδύθηκαν 210 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής μονάδας στην κινεζική επαρχία Γιάνγκσου.

Η πολυεθνική Foxconn (ή Hon Hai Precision Industry όπως είναι η επίσημη ονομασίας της), με έδρα τη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν, ιδρύθηκε το 1974 ως εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών εξαρτημάτων, κάποια από τα οποία όπως προέκυψε πολλά χρόνια αργότερα χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή της best seller παιχνιδοκονσόλας των 80s από την καλιφορνέζικη Atari. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών συσκευών. Εκτιμάται ότι ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία με πολλές από τις γνωστές φίρμες ηλεκτρονικών. Εχει 13 εργοστάσια στην Κίνα (κάποια από τα οποία απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, καταλαμβάνοντας εκτάσεις ίσες με αυτές ολόκληρων πόλεων) και άλλα στην Ινδία, τη Μαλαισία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Οι συχνές αυτοκτονίες εργατών σε εργοστάσια της Foxconn, πριν από περίπου δυο χρόνια, έριξαν περισσότερο φως στις σκληρές έως απάνθρωπες -όπως συχνά καταγγέλλονται- συνθήκες εργασίας, κυρίως στα υπέρ-εργοστάσιά της στην Κίνα. Σε τουλάχιστον δυο από αυτά τους τελευταίους μήνες ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, μεταξύ εργατών και δυνάμεων ασφαλείας, με δεκάδες τραυματίες. Παράλληλα, πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες ανεξάρτητων παρατηρητήριων για τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα, με αναφορές ακόμη και σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης παιδιών.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ