2012-11-09 12:12:04
Φωτογραφία για Γ. Καρασμάνης: «Να αξιοποιηθεί φέτος πάση θυσία το Χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν»!
από το Γραφείο Τύπου

Την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας - Καϊμακτσαλάν προέβαλε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά την ακρόαση του Προεδρείου και ΔΣ του Ταμείου Αξιοποίησης της ...Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής έκανε λόγο για ¨τραγικά λάθη και ευθύνες¨ που καθιστούν ορατό τον κίνδυνο το Κέντρο να μη λειτουργήσει –- και αν λειτουργήσει πάντα γίνεται την τελευταία στιγμή με τα γνωστά προβλήματα –- με δραματικές συνέπειες για ιδιώτες επενδυτές αλλά και πολλούς νέους που προσδοκούσαν να εξασφαλίσουν κάποια μεροκάματα εν μέσω έξαρσης – ρεκόρ της ανεργίας.

Χαρακτηριστικός της αγωνίας που εξέφρασε ο Γιώργος Καρασμάνης, είναι ο διάλογος με μέλη του ΔΣ του Ταμείου, προς τα οποία τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί κατά γράμμα η δεδομένη κυβερνητική βούληση για αξιοποίηση της Περιουσίας του Δημοσίου, υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας, με διεθνείς διαγωνισμούς, σε άπλετο φως, με διαδικασίες οι οποίες θα αποκλείουν τους επιτήδειους που καιροφυλακτούν για να κερδοσκοπήσουν.


*Ακολουθούν τα επίσημα πρακτικά από την παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στην Επιτροπή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σας το λέω με ειλικρίνεια, για μένα είναι επιεικώς εξοργιστικό το γεγονός και ήταν μεγάλο λάθος, που την προηγούμενη τριετία δεν αξιοποιήθηκε αυτή η μεγάλη ευκαιρία και επιβλήθηκαν εξοντωτικά και επώδυνα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Ποτέ δεν είναι αργά. Χρειάζεται, λοιπόν, πολιτικό ήθος, χρειάζεται πολιτικό θάρρος, πολιτική αποφασιστικότητα για τομές και ρήξεις με τα κατεστημένα άλατα, τα οποία αντιδρούν. Αντιδρούν, γιατί θίγονται συμφέροντα. Αρκεί να υπογραμμίσω ότι ένα από τα τρία ακίνητα είναι καταπατημένα. Και η πλειονότητα των υπολοίπων ανεκμετάλλευτη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι και αποφασιστικότητα και πολιτιστικό θάρρος και πολιτικό ήθος έχει αυτή η Κυβέρνηση και ορθώς έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από την οποία θα προέρθει η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η μείωση του δημοσίου χρέους. Μόνο έτσι μπορούν να πεισθούν οι πολίτες, μόνο έτσι μπορεί να επανέλθει η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, μόνο έτσι μπορεί να ξαναγεννηθεί η ελπίδα.

Θα ήθελα, να σας ρωτήσω, γιατί δεν αναφερθήκατε στα χιονοδρομικά κέντρα. Αυτά ανήκουν στην ΚΕΔ στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία φέτος δεν θα λειτουργήσουν, όπως π.χ. το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν. Είναι ορατός ο κίνδυνος, να μη λειτουργήσει, παρότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της χειμερινής περιόδου κι αυτό εξαιτίας των τραγικών της λαθών της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Το 2010 η αρμόδια υπηρεσία είχε πάρει την απόφαση να το αξιοποιήσει. Μάλιστα, είχε προγραμματίσει τους πρώτους μήνες του 2011 διαγωνισμό για μακροχρόνια εκμίσθωση και εκμετάλλευση όχι μόνο του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και της παραλίμνιας περιοχής της Βεγορίτιδας, για την κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών.

Στοχεύοντας, δηλαδή, στην προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, που θα είχαν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις χιονοδρομικές και τις ναυταθλητικές δραστηριότητες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργήσει το Κέντρο περισσότερους μήνες.

Εν τούτοις, όμως, παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν το Χιονοδρομικό Κέντρο να αξιοποιηθεί με ταχύτατες διαδικασίες fast truck δεν έγινε τίποτα και σήμερα, όπως σας είπα, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει. Αυτό θα δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στους ιδιώτες που έχουν επενδύσει σε τουριστική υποδομή (σπίτια, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, καταστήματα κ.λπ.) και τώρα θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

Επίσης, εν μέσω καλπάζουσας ανεργίας πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι περιμένουν και φέτος τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου για να εξασφαλίσουν κάποια μεροκάματα και φοβάμαι πολύ ότι θα μείνουν άνεργοι.

Από την άλλη πλευρά του Καϊμακτσαλάν, οι Σκοπιανοί γείτονές μας προχωράνε και παραχωρούν την άλλη πλευρά του βουνού σε ιδιώτη επενδυτή. Το ίδιο κάνουν και στη Βουλγαρία. Εμείς θα μείνουμε, προσκολλημένοι σε ιδεολογήματα, ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος; Θα αφήσουμε ανενεργή τη δημόσια περιουσία;

Θέλω να μου πείτε εάν σκέπτεστε άμεσα, ει δυνατόν αύριο το πρωί, να δρομολογήσετε διαδικασίες αξιοποίησης των Χιονοδρομικών Κέντρων που δεν λειτουργούν, γιατί είναι πολύ μεγάλο αυτό το πρόβλημα. Εάν γίνει αυτό θα τονώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά, κυρίως, θα συνεισφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Θα ήθελα, λοιπόν, μια απάντηση, εάν στους σχεδιασμούς σας και στον προγραμματισμό σας είναι η αξιοποίηση αυτών των Χιονοδρομικών Κέντρων που δεν λειτουργούν ή λειτουργούν την τελευταία στιγμή μετ΄εμποδίων.

…………….…………………….

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ: ... Αναφέρθηκε ο κ. Καρασμάνης στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν. Όμως να σας πω ότι είναι ένα από τα έργα που θα βγάλουμε πριν το τέλος του χρόνου. Θέλει μια πολύ μεγάλη προετοιμασία.

ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Πρέπει να ενεργούμε κεραυνοβόλα σε αυτές τις περιπτώσεις για το καλό της ελληνικής οικονομίας, να είμαστε πρακτικοί. Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα, το γνωρίζει ο κ. Αθανασόπουλος ο πρόεδρος του ταμείου. Έχω μάθει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία λύνει προβλήματα, δημιουργεί κέρδη και θέσεις εργασίας. Από τη στιγμή που γνωρίζετε ότι υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, οφείλεται να παρέμβετε. Αυτό θα είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, των δημοσίων εσόδων ενώ η κυβέρνηση ψάχνει αγωνιωδώς να βρει ισοδύναμα μέτρα για να μειώσει τα επαχθή και επώδυνα μέτρα, θα αφήσουμε το χιονοδρομικό κέντρο κλειστό; Αυτό θα είναι εις βάρος της τοπικής οικονομίας, θα μείνουν κλειστά μαγαζιά και η ανεργία στα ύψη. Πρέπει αύριο το πρωί να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης του. Σας λέω ότι αν δεν πάρετε μέτρα φέτος θα μείνει κλειστό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ: Και αύριο να βγούμε θα είναι κλειστό για αυτήν τη χρονιά ότι και να κάνουμε.

ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Αν το προχωρήσετε με διαδικασίας fast track πιστεύω ότι μπορεί να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ: Έχει φύγει η σεζόν. Δε μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Εγώ θέλω να σας πω ότι το Καϊμακτσαλάν είναι ένα έργο αξιοποίησης που αφορά και τη Βεγορίτιδα και το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να το συζητήσουμε και να σας το παρουσιάσουμε για να δείτε γιατί μιλάμε και θα πρέπει να το οργανώσει κανείς έτσι ώστε να έρθουν διεθνείς επενδύσεις. Το να βγούμε και να μην έρθει κανείς είναι άνευ αντικειμένου. Επίσης θα αναφέρω το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, όπου και εκεί συνηγόρησε το ΤΑΙΠΕΔ και να αξιοποιηθεί από την περιφέρεια επειδή ήταν μικρότερο το έργο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ