2012-11-09 16:20:04
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για το παλιό λιμάνι της Λεμεσού
Την άμεση αναστολή εργασιών ή ανάκληση της πολεοδομικής άδειας που έχουν ήδη δοθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας μέχρις ότου γίνει επανεξέταση της υφιστάμενης κατάστασης και παρθούν οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του παλιού λιμανιού, ζητά η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού σε σχετικό διάβημα προς την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σε υπόμνημα προς την κ. Αθηνά Αριστοτέλους, η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού απαριθμεί μια σειρά από προβλήματα που θα προκύψουν στο χώρο σε σχέση με το κτηριολογικό αποτέλεσμα από την ανοικοδόμηση των κτηρίων της ανάπτυξης του παλιού λιμανιού. Όπως επισημαίνουν, το αίτημά τους για αναστολή των εργασιών ή ανάκληση της Πολεοδομικής Άδειας στηρίζεται στο γεγονός ότι:

◗ Η ανάπτυξη έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου και του Σχεδίου Περιοχής Λεμεσού.

◗ H Αρχή Λιμένων Κύπρου καταπατεί νόμους και θεσμούς με μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος και δραστηριοποιείται σε τομείς εκτός των αρμοδιοτήτων της.


◗ Έγινε καταχρηστική περιγραφή ιδιοκτησίας επί της οποίας έγιναν οι υπολογισμοί των δομήσιμων εμβαδών και οικειοποίηση των δημόσιων έργων διάσωσης του παραλιακού μετώπου από τη θαλάσσια κατάκλιση και διάβρωση για ανοικοδόμηση κτηρίων ή και προσπάθεια νομιμοποίησής τους για χρήσεις άσχετες με αυτές του λιμανιού-ψαρολίμανου.

◗ Yπήρξε ασυνέπεια εκ μέρους της Πολεοδομικής Αρχής όσον αφορά στη ρύθμιση των πολεοδομικών ζωνών με την αλλαγή χρήσης του λιμανιού σε ψαρολίμανο.

◗ Η ανάπτυξη είναι υπερβολική και ασύμβατη με τη χρήση του ψαρολίμανου.

Τα κτήρια συνωστίζονται το ένα με το άλλο, δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους ούτε με την πόλη ενώ γίνεται δόμηση ιδιωτικής χρήσης κτισμάτων πάνω στη ζώνη προστασίας της παραλίας, του μόλου και του κυματοθραύστη.

Στο υπόμνημά τους οι αρχιτέκτονες αναφέρουν ακόμη ότι με την όλη διαδικασία γίνεται διακοπή των οπτικών φυγών από τον ιστορικό ιστό της πόλης προς τη θάλασσα, από τη μεγάλη αποβάθρα προς την πόλη, από τη θάλασσα προς το κάστρο και αντίστροφα, από το μόλο προς το παλιό λιμάνι και την Ακταία οδό και από το παλιό λιμάνι προς την ακτή Ολυμπίων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ