2012-11-09 20:00:08
Φωτογραφία για Οι δανειστές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους
Η έγκριση του πακέτου περικοπών από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Κι αυτό γιατί οι δανειστές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα καθυστερεί εκ νέου. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα αποφασίσουν την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup να δοθεί το πράσινο φως για τα χρήματα της δόσης, εκτιμούν κύκλοι της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας είναι ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της Τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», αναφέρεται στις Βρυξέλλες χωρίς κανείς να μπορεί να μιλήσει για τη χρονική στιγμή λήψης της οριστικής απόφασης.

Επισήμως, η Κομισιόν χαιρετίζει δια στόματος του εκπροσώπου της την έγκριση από το κοινοβούλιο του πακέτου των περικοπών. «Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο` Κόνορ.


Αγκάθι για την εκταμίευση η βιωσιμότητα

Πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα, τονίζει ο Όλι Ρεν

Ωστόσο, η έγκριση του πακέτου δεν συνιστά εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να συζητηθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διευκρινίσεις του Σάιμον Ο` Κόνορ. «Το επιτυχημένο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι καθοριστικό για τις συνομιλίες της ερχόμενης Δευτέρας στο Eurogroup όπου θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα».

Και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέβασε, πάντως, τον πήχη των προσδοκιών ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσες αποφάσεις. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε μάλιστα ότι δεν διαβλέπει πως θα μπορούσαν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά δεν το βλέπω ακόμη», όπως είπε.

«Το πόκερ συνεχίζεται, αλλά δεν παίζουν όλοι οι παίκτες στο ίδιο τραπέζι»

Ο Μάριο Ντράγκι παραπέμπει στην ευρωζώνηΤο πακέτο των περικοπών που πέρασε μετά βασάνων από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν συνιστά αυτομάτως πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Και αυτό γιατί οι δανειστές αδυνατούν να συμφωνήσουν στους όρους συνέχισης της χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την Ελλάδα και παραπέμπει στην ευρωζώνη. Το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και παραπέμπει στην ΕΚΤ και τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι οποίοι ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε βάρος τους.

«Το πόκερ συνεχίζεται, αλλά δεν παίζουν όλοι οι παίκτες στο ίδιο τραπέζι», παρατηρεί γερμανός αναλυτής, ενώ η οικονομική Handelsblatt καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν λειτουργούν τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας και τονίζει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι νέες περικοπές, αλλά προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας της. Σταμάτης Ασημένιος/Daphne Gratwohl

Deutsche Welle
 Πηγή
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ