2012-11-09 21:15:04
Φωτογραφία για Δεν θα είναι διεξοδική η συζήτηση για την Κύπρο στο Eurogroup
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το αίτημα στήριξης της Κύπρου και την επιστροφή της τρόικας, θα συζητηθούν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος... της Ευρωζώνης, η συζήτηση για την Κύπρο και την Ισπανία δεν θα είναι διεξοδική, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θα αφιερωθεί στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι μετά την αίτηση των κυπριακών αρχών πριν το καλοκαίρι και τη γραπτή επικοινωνία της Λευκωσίας με την τρόικα, που πήρε χρόνο, τώρα είμαστε σε φάση που μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τις συζητήσεις για την αξιολόγηση της κατάστασης και να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα και στα προβλήματα που προκάλεσε η έκθεσή του στην Ελλάδα, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχουν και άλλες ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τη λήψη των αποφάσεων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι κυπριακές αρχές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες βιάζονται περισσότερο τώρα να φτάσουν σε συμφωνία. Ο εκπρόσωπος έθεσε στη συνέχεια το ίδιο το ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, δίνοντας και την απάντηση ότι νομίζει ότι πρέπει να έχουμε συμφωνία πριν τις εκλογές.

Σε σχέση με την Ελλάδα, είπε ότι δεν θα ληφθεί συνολική απόφαση στη συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας, αλλά θα δρομολογηθεί η τελική φάση της διαδικασίας, ενώ θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, εξαιτίας της καθυστέρησης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, θα απαιτηθεί ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων για την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί μια νέα συνεδρίαση για τη λήψη όλων των αποφάσεων, δεδομένου ότι η εκταμίευση της δόσης δεν μπορεί να αποφασιστεί μόνη της. Κι αυτό γιατί συνδέεται απόλυτα με τα άλλα ανοικτά θέματα του «πακέτου», δηλαδή τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Περιμένουμε μέχρι την Κυριακή να μας διαβεβαιώσει η τρόικα ότι η Ελλάδα τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων και των προαπαιτούμενων ενεργειών», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι μόλις γίνει αυτό θα ξεκινήσει και η τελική φάση των συζητήσεων μεταξύ των πιστωτών για την τήρηση και των δικών τους υποχρεώσεων. Ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση πότε θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε όμως με απολύτως κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν επίγνωση των αναγκών της Ελλάδας σε ρευστότητα στις 16 Νοεμβρίου και θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει στάση πληρωμών ούτε υπό μορφή ατυχήματος, ούτε εκ προμελέτης.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ