2012-03-22 22:04:04
Φωτογραφία για Άγριο “κούρεμα” και στη Λέσβο – Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία
Βαρύτατο ήταν το στίγμα που άφησε στη Λέσβο η πρόσφατη ψήφιση της δανειακής σύμβασης με το “κούρεμα” κατά 66% όλων των κρατικών ομολόγων που είχαν κατατεθεί προς φύλαξη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μεγάλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του νησιού μας που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς έχασαν ξαφνικά τα μισά τους χρήματα, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένα να περικόψουν τα εφάπαξ των συνταξιούχων τους. Ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ, ο Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ) δεν αποκλείεται να προσφύγει δικαστικά ενάντια στο “κούρεμα” ζητώντας πίσω το αποθεματικό του.

Η απώλεια μετράται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ολότητά τους τα ποσά αυτά, προέρχονταν από τους πολίτες και όχι από κρατικούς πόρους. Το σημερινό “πετσόκομμα” των αποθεματικών αυτών αναμένεται να αποτελέσει, άλλωστε, και το βασικότερο λόγο για τον οποίο το προσωπικό των φορέων αυτών,πρόκειται να στερηθούν το μεγαλύτερο μέρος της “εφάπαξ” παροχής κατά τη συνταξιοδότησή τους
. Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, της υπόθεσης είναι ότι οι φορείς αυτοί οδηγήθηκαν κυριολεκτικά “με το μαχαίρι στο λαιμό” στη μείωση των αποθεματικών τους, καθώς από το 1997 με ειδικό νόμο απαγορεύτηκε σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να αποταμιεύουν σε ρευστό τα αποθεματικά τους και υποχρεώθηκαν να τα τιτλοποιούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου… (αυτά, δηλαδή, που “κουρεύτηκαν” με την πρόσφατη απόφαση για τη νέα Δανειακή Σύμβαση).

Η ζημιά στο Λιμενικό Ταμείο

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης, από τα 2.800.000 ευρώ που είχε αποθεματικό το Ταμείο στην ΤτΕ, έχουν αφαιρεθεί τα 2.050.000 και έχουν απομείνει μόλις 750.000! Τα χρήματα αυτά προέρχονταν κυρίως από τέλη χρήσεως πεζοδρομίου και άλλες εισφορές και τέλη, όλα από τους πολίτες και τους εργαζόμενους του Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά «έκαναν φτερά» εν μια νυκτί για την αποπληρωμή του δημοσιονομικού χρέους.

«Είναι αυτονόητη και η αντίθεση και η διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι περικόπηκαν τόσο δραστικά τα αποθεματικά του Ταμείου. Όμως τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όταν βάλλει τη χώρα ολόκληρο το διεθνές οικονομικό κατεστημένο;», τόνισε μιλώντας στα “Ν.τ.Λ.” ο κ. Κορδώνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένα μέρος της ζημίας θα επιχειρηθεί να αναπληρωθεί με αναζητήσεις, μέσω του δημοσίου ταμείου, των χρημάτων που οφείλονται στο ταμείο για παράνομες σταθμεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές από το 2007 και μετά.

Το Επιμελητήριο

Σχετικά μικρότερη αλλά επίσης αισθητή είναι και η ζημία στο Επιμελητήριο. Περίπου 70.000 ήταν κατατεθειμένες με τη μορφή ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα υπέστησαν κούρεμα 48.000 κατά ευρώ και θα παραμείνουν στο ταμείο μόλις 22.000 ευρώ.

Το “Θεομήτωρ”

Πολύ μεγαλύτερο όμως είναι το πρόβλημα στο “Θεομήτωρ”, όπου από 1.200.000 ευρώ έχουν μείνει πλέον μόνο 600.000. Από αυτά είναι διαθέσιμα μόνο τα 260.000, ενώ τα υπόλοιπα 340.000 είναι δεσμευμένα.

Ο διοικητής του Θραπευτηρίου Παναγιώτης Ψυρούκης-Γραμμέλλης πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα για να εξετάσει περαιτέρω τρόπους οικονομικής επιβίωσης του ιδρύματος και σημείωσε προς τα “Ν.τ.Λ.”: «Βρισκόμαστε σε μεγάλο προβληματισμό, καθώς αυτά τα χρήματα προέρχονταν από τις εισφορές των εργαζομένων για την εφάπαξ καταβολή και για από τα τροφεία και τα νοσήλια που πληρώνουν τόσα χρόνια οι συγγενείς των τροφίμων του θεραπευτηρίου. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε έρθει σε τέλμα».

Οι δικηγόροι

“Ψαλίδι” έπεσε και στα χρήματα των δικηγόρων. Από 275.000 ευρώ του λογαριασμού έμειναν μόνο 157.000 ευρώ και απ’ αυτά άμεσα διαθέσιμα είναι μόνο τα 84.000 ευρώ. Οι δικηγόροι θα προσφύγουν ζητώντας την εξαίρεσή τους. Σκεπτικό της προσφυγής θα είναι ότι ο ΛΕΑΔΜ από το 1997 αποτελεί μεν καθολικό διάδοχο, σε υποχρεώσεις και δικαιώματα, του πρώην ΝΠΔΔ “Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Μυτιλήνης”, ωστόσο ο ίδιος αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και συνεπώς δεν έπρεπε να υποστεί “κούρεμα”. Να υπενθυμίσουμε ότι από το ΛΕΑΔΜ πληρώνονται τα επιδόματα τοκετού, η εφάπαξ παροχή συνταξιοδότησης και άλλες παροχές για τους δικηγόρους.

“Τη γλίτωσε” το Βοστάνειο

Να σημειώσουμε εδώ ότι στα ΝΠΔΔ που είχαν καταθέσει τα αποθεματικό τους σε ομόλογα της ΤτΕ συμπεριλαμβάνονται και αρκετά νοσοκομεία. Ωστόσο όπως δήλωσε κατηγορηματικά στα “Ν.τ.Λ.” ο Διοικητής του Βοστάνειου Δημήτρης Κατσιφαράκης κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το Νοσοκομείο της πόλης μας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα έσοδα δεν αποταμιεύονται αλλά δαπανώνται αμέσως για διάφορες ανάγκες του ιδρύματος.
lesvosnews.net 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ