2012-11-10 13:51:06
Φωτογραφία για Κυρίες και κύριοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας...Του Θέμη Τζήμα
Οι περισσότεροι από εσάς δεσμευτήκατε να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί. Προτίθεστε να περάσετε τον προϋπολογισμό αυτό με πλειοψηφία μεγαλύτερη από εκείνη του μνημονίου ΙΙΙ, παρότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι κατ' ουσίαν πρόκειται για ένα και το αυτό.Δε θα σχολιάσω πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η στάση για να μη σας προκαταλάβω αρνητικά, αν και μάλλον ιδίως οι έχοντες αριστερή παιδεία το φαντάζεστε και ξέρετε ότι είναι διόλου κολακευτικός ο χαρακτηρισμός που αρμόζει σε μια τέτοια στάση.

Θα ψηφίσετε λέτε τον προϋπολογισμό γιατί είναι προϋπόθεση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Επειδή αλλιώς θα πέσει η κυβέρνηση και επειδή θεωρείτε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ειδικά όσοι από τους μη- νεοδημοκράτες διατηρείτε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια και δεν “ερωτευτήκατε” ξαφνικά έναν πρωθυπουργό της “αβερωφικής” δεξιάς διατείνεστε ότι θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επειδή δε θέλετε νέες εκλογές που θα θέσουν εν κινδύνω τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος.


Σωστά ή λανθασμένα- λανθασμένα κατά το γράφοντα αλλά λίγο μετράει αυτό- εκτιμάτε πως το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. Διαφωνείτε με μια σειρά πολιτικών δυνάμεων και αναλυτών που υποστηρίζουν το αντίθετο. Μέχρι τώρα επικαλούσασταν την υποστήριξη προς τα επιχειρήματά σας που παρείχαν διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τη Μέρκελ και άλλους προς το Σαμαρά.

Μεταξύ μας ξέρατε ότι κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας- όσοι τα πιστεύατε- και φυσικά εμάς όλους. Η αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά κυρίως της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας κατ' επέκταση απλά είχε παγώσει ως προς τη δημόσια έκφρασή της, λόγω των αμερικανικών εκλογών.

Όπως και να 'χει πάντως, ο Β. Σόιμπλε σας και μας έκανε μια μεγάλη χάρη: είπε σε όλους μας επίσημα και δημόσια αυτό που ήδη ψιθυρίζονταν και που μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τα διεθνή έντυπα έγραφαν: το πρόγραμμα που ψηφίσατε οριακά στο μνημόνιο ΙΙΙ και που προτίθεστε να ξαναψηφίσετε στον προϋπολογισμό δε βγαίνει. Απλά και καθαρά σας το πέταξε στα μούτρα: η δόση δε θα εκταμιευθεί όχι γιατί είναι ένας ναζιστής σαδιστής όπως ανοήτως κάποιοι υποστηρίζουν αλλά γιατί το πρόγραμμα δε βγαίνει ως προς τους διακηρυγμένους δημοσιονομικούς στόχους του.

Κόντρα στις πομφόλυγες Βενιζέλου- Σαμαρά- Παπαδήμου, το PSI+ δεν έβαλε πάτο στο βαρέλι και δεν κατέστησε βιώσιμο το χρέος. Κόντρα στα ψέμματα Σαμαρά- Στουρνάρα- Βενιζέλου, η ύφεση και η ανεργία εκτροχιάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως διαλύουν την όποια παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας και εν τέλει την ίδια την ελληνική κοινωνία και δημοκρατία.

Γι' αυτό δε δίνουν από έξω τη δόση: διαφωνούν μεταξύ τους και θέλουν να δουν τι θα κάνουν με μια Ελλάδα της οποίας το πρόγραμμα- που οι ίδιοι επέβαλαν από κοινού με τους εγχωρίους κύκλους τους οποίους εκπροσωπεί ο αγαπημένος σας κος Στουρνάρας- έχει αποτύχει συνολικά και καθολικά, σε μια Ευρώπη της οποίας η κρίση βαθαίνει διαρκώς. Αυτό που μέχρι τώρα έλεγε η αριστερά στη χώρα, σας το λένε εκείνοι στους οποίους προστρέχετε για στήριξη: δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο με αυτό το πρόγραμμα που διαρκώς ξαναψηφίζετε στις διάφορες παραλλαγές του.

Αν πάλι περιμένετε ότι με αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα θα μείνει στο “ευρωπαϊκό παιχνίδι” ώστε όταν αλλάξουν οι όροι προς το “καλύτερο”- ό,τι και αν αυτό σημαίνει- να επωφεληθεί κοιτάξτε απλά τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής: ό,τι επετεύχθη στην πρώτη εκ των δύο- απολύτως ανεπαρκές κατά το γράφοντα- πάρθηκε πίσω στην επομένη. Η αδυναμία των Ολάντ- Ραχόι- Μόντι, η προσχώρησή τους στο γερμανό- ευρωπαϊκό συντηρητισμό, σε συνδυασμό με το ότι η γερμανική ηγεσία αποκομίζει εκλογικά οφέλη από την έως σήμερα ασκουμένη πολιτική της και με τη δέσμευσή της από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που ακόμα κερδοσκοπούν πάνω στην κρίση εγγυώνται ότι η πολιτική που φυλακίζει τους λαούς της Ευρώπης στην ύφεση και στη φτώχεια θα συνεχιστεί.

Σας είπαν δε, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι δε βγάζουν τη χώρα από το Ευρώ όχι γιατί εκπληρώνει τους στόχους του προγράμματος αλλά για λόγους διεθνοοικονομικούς- η διαλυτική επίπτωση ντόμινο μιας βίαιης εξόδου- και πολιτικούς.

Γνωρίζετε λοιπόν καλά, επίσημα και οριστικά ότι ψηφίζετε ένα πρόγραμμα όχι μόνο άδικο και καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία- αυτά θα έπρεπε να είναι και τα μείζονα κριτήρια για τις αποφάσεις που λαμβάνετε αλλά τέλος πάντων- αλλά επιπλέον και διακηρυγμένα νεκρό, αποτυχημένο, αδιέξοδο.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε επιπλέον σας απελευθερώνουν από το φόβο της μη απόδοσης της νέας δόσης: έτσι κι αλλιώς η άλλη πλευρά δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας, παρότι εσείς ψηφίζετε αυτό που θέλει. Ποια καλύτερη ευκαιρία να δείξετε ότι είστε αποφασισμένοι να κινηθείτε έστω όπως θα έπραττε ένας μέσης νοημοσύνης συμβαλλόμενος: αν η πλευρά του δανειστή δεν τηρεί τα συμφωνημένα και μάλιστα πετάει στα μούτρα του οφειλέτη ότι η συμφωνία θα τον καταστρέψει, ο τελευταίος θα σπάσει τη συμφωνία και από τη δική του πλευρά. Έστω για διαπραγματευτικούς λόγους- το ορθό είναι και για ουσιαστικούς φυσικά.

Θα μου πείτε τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα αν κάνετε αυτό το βήμα. Σκεφτείτε το εξής: πού σταματάει το “χειρότερα”; Η απάντηση είναι πουθενά. Πάντα υπάρχει ένα χειρότερο ενδεχόμενο. Θα δέσετε τη χώρα στην καταστροφή, φοβούμενοι ότι μια χειρότερη καταστροφή μπορεί να επέλθει εάν προσπαθήσετε να την απελευθερώσετε από την προφανή καταστροφή;

Εν κατακλείδι, ο Σόιμπλε σας υπονόησε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καταψηφίστε τον προϋπολογισμό. Ναι, αυτό σας υπονόησε. Ίσως και να το θέλει ως μια κίνηση λυτρωτικής πυροδότησης της κρίσης που θα ωθήσει σε πιο στέρεες και σε βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και το ευρώ, αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση παραβίασε ξεκάθαρα τους όρους της συμφωνίας. Δείξτε λοιπόν και εσείς ότι διαθέτετε τη μέση νοημοσύνη ενός εμπόρου ή οφειλέτη και τη μέση αξιοπρέπεια και στείλτε ένα καθαρό μήνυμα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
anarxikostrapezitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ