2012-11-11 00:20:02
Φωτογραφία για Γιούνκερ: Οι 16 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα
Για «ταχεία δράση» μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία», ώστε να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Γιούνκερ, εκφράζοντας μάλιστα δυσφορία για το ότι...

η έκθεση της τρόικας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Χαρακτηρίζοντας «απόδειξη θάρρους» την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, είπε ότι τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε».

Στέλνοντας δε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είπε ότι «η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Στις δηλώσεις αυτές του Ζ.Γιούνκερ αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβαση του στη Βουλή, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, ως επιβεβαίωση της πρωινής δήλωσης του ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δόση».


«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 'η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία'», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας στη σύντομη παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Γιούνκερ: να τηρήσουν οι 16 τις δεσμεύσεις τους

Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί «απόδειξη θάρρους».

Τα μέτρα αυτά «είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε», είπε ο Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζ.Γιούνκερ εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Υποσχέθηκε πάντως «ταχεία» δράση μόλις είναι διαθέσιμα «όλα τα στοιχεία» για να ληφθεί απόφαση.

Οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής του Eurogroup λειτουργούν πυροσβεστικά και σαφώς ενισχυτικά προς την ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή που έχει χτυπήσει κόκκινο η ανησυχία σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης της δόσης, το κόστος της καθυστέρησης αυτής για την ελληνική οικονομία και κυρίως σχετικά με τις πραγματικές αιτίες για την αναβολή της εκταμίευσης και τις συνθήκες και ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με το ελληνικό θέμα και χρέος.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα δεν πρόκειται να λάβουν συνολική απόφαση για την Ελλάδα την Δευτέρα.

Αν και οι υπουργοί είναι ενήμεροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ χρεογράφων που καθίστανται απαιτητά την 16η Νοεμβρίου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δοθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χρειάζεται επίσης να υπάρξει συναίνεση σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την μελλοντική της χρηματοδότηση πριν δοθεί έγκριση για την εκταμίευση.

Πάντως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία (της Ελλάδας) την 16η Νοεμβρίου», διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο αξιωματούχος.

Οι πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ της ως το 2020.

Όμως οι εκτιμήσεις που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος οδεύει προς το να φθάσει σχεδόν το 190% του ΑΕΠ το 2014.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ