2012-11-11 03:02:02
Φωτογραφία για Από δημοπρασία εντόκων γραμματίων,η κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών
Από τη δημοπρασία και τη διάθεση εντόκων γραμματίων, 4 και 13 εβδομάδων, σε βασικούς διαπραγματευτές και φυσικά πρόσωπα θα καλυφθούν... οι ταμειακές ανάγκες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων ολοένα και επανέρχεται. Είναι αλήθεια ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι οριακά διότι δεν έχουμε πάρει την 2η και την 3η δόση του προγράμματος, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Προσέθεσε, όμως, ότι ήδη οι πιεστικές και άμεσες ανάγκες καλύφθηκαν ή θα καλυφθούν μέσα από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο το 2012, τα οποία θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας ότι η εικόνα είναι ενθαρρυντική για την επίτευξη του στόχου δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013, αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες.


Όπως ειδικότερα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, το πρωτογενές έλλειμμα έχει σημειώσει μείωση 80%, αφού από 5,9 δισ. που ήταν πέρυσι μειώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το μήνα Οκτώβριο επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,3 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 41,7%.

Τον μήνα Οκτώβριο επιτεύχθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 425 εκατομμυρίων ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 8,5% το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011.

«Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, όμως δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες και πάντως είναι ένα βήμα μπροστά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα το 2013», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ