2012-11-11 13:44:06
Φωτογραφία για Η «προίκα» έρχεται αφάγωτη
Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη: Παρά την ανησυχία των τελευταιων ημερών, η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται θετική, όπως θετικά εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις ώστε τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, να «πάνε πακέτο» με τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Επισήμως, θα πλασαριστεί ως ένα είδος μπόνους προς την Ελλάδα για την προσπάθεια που κατέβαλε, αποτελώντας μια πρώτης τάξης επιβράβευση της κυβέρνησης για τις πολιτικές θυσίες της ίδιας και τις πραγματικές των πολιτών, μετά την ψήφιση των συμφωνηθέντων. Και θα δώσει μία μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει ξεμείνει παντελώς από ρευστότητα και «μετράει και το τελευταίο ευρώ».

Γιατί, ακόμα κι αν έλθουν στην ώρα τους τα 31,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων – περίπου 25 δισ. ευρώ - δεν θα κατευθυνθεί στην αγορά, αλλά στις τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους
. Και μπορεί κι αυτή η διαδικασία να είναι κρίσιμη και επείγουσα, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει απευθείας «ένεση» για την πληρωμή των 9 δισ. ευρώ, που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια, τα λεφτά που θα περισσέψουν θα είναι λιγότερα κι από 6,5 δισ. ευρώ, που δεν θα φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών ούτε για τα «βασικά».

Συγκεκριμένα, με αυτά, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καλύψει τις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις που λήγουν το Νοέμβριο και υπολογίζονται σε περίπου 6,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει κι ένα κενό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, οπότε όχι μόνο δεν θα αρκέσουν τα χρήματα για να πληρωθούν οφειλές, αλλά δεν θα φτάσουν καν για να καλύψουν τις εκδόσεις. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: Πώς θα διασωθεί το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων;

Γι' αυτό και εκτιμάται ότι η συμπλήρωση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ με τα καθυστερούμενα 5 δισ. του Σεπτεμβρίου, αλλά και με τα 7 δισ. του Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει την πραγματική λύση του στοιχήματος που ακούει στο όνομα «ρευστότητα». Αν αθροιστούν τα λεφτά αυτά και συνυπολογισθούν και τα 6,5 δισ. ευρώ της τωρινής δόσης, που δεν θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε τα χρήματα που μαζεύονται φτάνουν στα 18,5 δισ. ευρώ!

Με μια τέτοια «ένεση» ρευστότητας από στον επόμενο μήνα, όπως λένε και από το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο αποπληρώνονται όλες οι οφειλές του δημοσίου, αλλά πέφτει και το αναγκαίο χρήμα στην αγορά, και δίνεται μια αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας γενικότερα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δώρο ζωής με Ρεκόρ Γκίνες!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δώρο ζωής με Ρεκόρ Γκίνες!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ