2012-11-11 15:23:04
Φωτογραφία για Πρόεδρος Χριστόφιας: Τουρκία και η τ/κ πλευρά ευθύνονται για το αδιέξοδο στο Κυπριακό
Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με πρόσχημα την ανάληψη της προεδρίας της... Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ΓΓ όσο ο κάθε καλόπιστος κριτής έχουν επαρκέστατες αποδείξεις για τις ευθύνες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδας και του Δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε, στην ουσία η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον κ. Έρογλου έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις κορυφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια τακτική συνεχούς υπόσκαψης και ναρκοθέτησης των συνομιλιών μέσα από την ακύρωση όλων όσων είχαμε επιτύχει με τον κ. Ταλάτ όταν βρισκόταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


«Η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε το πρόσχημα πίσω από το οποίο κρύβεται η φιλοσοφία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η φιλοσοφία αυτή αποκαλύφθηκε πλήρως μέσα από τις θέσεις τις οποίες ο κ. Έρογλου έθετε σε μια σειρά από ζητήματα στα πλαίσια των συνομιλιών, θέσεις που αναιρούσαν συγκλίσεις οι οποίες διασφάλιζαν την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών, σημειώνοντας ότι η «ίδια αυτή φιλοσοφία επιβεβαιώνεται και από τις απειλές της Τουρκίας κατά της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη γενικότερη νέο-οθωμανική συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των ηγεμονικών τάσεων που επιδεικνύει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ο κάθε καλόπιστος κριτής στο διεθνή χώρο έχει επαρκέστατες αποδείξεις για τις ευθύνες τις οποίες φέρει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Έρογλου για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σημειώνοντας ότι η δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει σταθερή στην επιδίωξη λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο Δ.Χριστόφιας τόνισε ότι η λύση ομοσπονδίας αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνομολόγησε μαζί με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ραούφ Ντενκτάς το 1977 ο οποίος επαναβεβαιώθηκε στη δεύτερη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 μεταξύ Κυπριανού - Ντενκτάς και έκτοτε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε αν «είναι σήμερα, εφικτή η αποδέσμευση από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και η επιδίωξη κατ’ ουσίαν ενιαίου κράτους την ώρα που αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

«Η επιστροφή στις εποχές της αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού συμβιβασμού, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, σε τελευταία ανάλυση οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για παλινδρομήσεις και πειραματισμούς».

Εξήγησε πως «ενδεχόμενη αλλαγή του στρατηγικού στόχου της λύσης ομοσπονδίας από δικής μας πλευράς, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως «στο ίδιο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε εάν εγκαταλείψουμε βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και διολισθήσουμε σε θέσεις περί "χαλαρής ομοσπονδίας" ή σε διαδικασίες που θα παραπέμπουν σε έμμεση ή άμεση επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, λόγω της συνέπειας και της σταθερότητας της κυβέρνησης, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διασφάλισε ότι μια διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί μόνο μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών.

«Τα γεγονότα διαψεύδουν όσους προέβλεπαν ότι θα αποδεχόμασταν μια λανθασμένη διαδικασία ή την επαναφορά σχεδίων λύσης που απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι «με μια συντονισμένη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σημαντική διεθνή στήριξη στην επίτευξη κορυφαίων εθνικών στόχων, όπως η ολοκλήρωση των ερευνών και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ».

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αποπροσανατολίζουν. Θα συνεχίσουμε με τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, τις ενέργειες μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ», κατέληξε.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο... ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ «ΤΟΡΟ»!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο... ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ «ΤΟΡΟ»!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ