2012-11-11 22:00:17
Φωτογραφία για Τι κρύβει ο ξαφνικός πόλεμος με τους υπαλλήλους της Βουλής
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης με τους υπαλλήλους της Βουλής, με την πρώτη να επιμένει ότι η ρύθμιση για ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο (η οποία ήδη ισχύει από το 2011!) θα επανέλθει ακόμα χειρότερη και τους δεύτερους να απειλούν με αγωγές «όσους τους συκοφαντούν».

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν επεισοδιακή. Ακόμα και υπάλληλοι της Βουλής παραδέχονται τώρα ότι έχασαν το δίκιο τους με τη συμπεριφορά τους, η οποία περικλείεται στο τρίπτυχο προπηλακισμοί βουλευτών και δημοσιογράφων, ουρλιαχτά και απειλές για ντου στην Ολομέλεια. Η κυβέρνηση, ασχέτως του αν είχε δίκιο ή άδικο, πέτυχε πάντως τον σκοπό της. Την ώρα που η δόση κρέμεται από μια κλωστή, μάλιστα αμέσως μετά την υπερψήφιση του Μνημονίου 3, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έπεσε στους 153 βουλευτές, η δημόσια συζήτηση αποπροσανατολίστηκε και όλη η Ελλάδα ασχολείται με το αν και πόσο εφάπαξ παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής.


Το ερώτημα ωστόσο είναι αν όντως υπάρχουν αυτά τα προνόμια. Η αλήθεια είναι ότι οι υπέρμαχοι της άποψης Στουρνάρα περί προνομιούχων υπαλλήλων πιάστηκαν μάλλον αδιάβαστοι. Αφενός, γιατί όσα περιέγραφαν ως προνόμια έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό με την ένταξη των υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο (απόφαση Βουλής Δεκέμβριο του 2011) και, αφετέρου, γιατί δεν γνώριζαν άλλα κρυφά «προνόμια» που δεν φαίνονται μεν, αλλά έχουν τεράστια αξία, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, αφού μέσω αυτών φαίνεται ο προνομιακός τρόπος που επί χρόνια το πολιτικό σύστημα διαχειριζόταν με χάδια τους υπαλλήλους της Βουλής.

Η πραγματικότητα είναι ότι στη Βουλή υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν και δικαιούνται τα λεφτά τους και με το παραπάνω. Σε αυτούς αναφερόταν και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Βουλής είπε ότι καλά κάνουν οι υπάλληλοι της Βουλής και παίρνουν όσα παίρνουν, καθώς εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλον δημόσιο υπάλληλο.

Υπάρχουν ωστόσο και οι… άλλοι, που έχουν να πατήσουν το πόδι τους στη Βουλή από τότε που διορίστηκαν, φυσικά χωρίς ΑΣΕΠ.

Εχει μάλιστα τεράστιο ενδιαφέρον ότι, όταν κάποτε ετέθη το ζήτημα να χτυπούν κάρτα εισόδου οι υπάλληλοι της Βουλής, οι πρώτοι που αντέδρασαν στο παρασκήνιο ήταν οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε αμέσως. Αντέδρασαν γιατί έχουν πάρει υπαλλήλους της Βουλής και τους απασχολούν στα γραφεία των κομμάτων.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Φανερά προνόμια τα οποία κάποτε αποτελούσαν αφορμή για τη στοχοποίηση των υπαλλήλων έχουν καταργηθεί. Ανάμεσα σε αυτά ο 15ος και ο 16ος μισθός, τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας, το οικογενειακό επίδομα, ενώ μηδενικό είναι για το 2012 και το 2013 το κονδύλι για επίδομα επίτευξης στόχων.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άλλα που δεν φαίνονται. Και δεν φαίνονται γιατί περικλείονται στο περίφημο Β΄ Μέρος του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο η Βουλή αποφεύγει να δημοσιοποιήσει επικαιροποιημένο. Ενα από αυτά είναι το αμετάθετο, καθώς μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε κανείς υπάλληλος της Βουλής να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, παρά μόνο αν υπάρξει οικειοθελής μετάταξη. Αλλο είναι οι υπερωρίες, τις οποίες οι υπάλληλοι παίρνουν όλοι στον ύψιστο βαθμό των περίπου 60 ωρών τον μήνα, όταν στο υπόλοιπο Δημόσιο οι υπερωρίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 35 ώρες.

Το τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό αφορά το… παχυλό, διπλό εφάπαξ που λαμβάνουν όταν συνταξιοδοτούνται. Το ένα, το κανονικό, από το Δημόσιο και το δεύτερο από το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής (ΤΑΥΒ).

Κυβερνητικές διαρροές μάλιστα έλεγαν ως παράδειγμα ότι δημόσιος υπάλληλος ΠΕ με 35 έτη προϋπηρεσίας θα πάρει 36.500 ευρώ εφάπαξ, ενώ το αντίστοιχο εφάπαξ με τα ίδια χαρακτηριστικά στη Βουλή ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Κι αν απορεί κανείς πού βρίσκει το ΤΑΥΒ τα χρήματα, αυτά προέρχονται από εισπράξεις μισθωμάτων εντός Βουλής (ΕΛ.ΤΑ., Εθνική Τράπεζα, εστιατόριο κ.ά.), αλλά και ποσοστό 7% υπέρ ΤΑΥΒ που προβλέπεται για όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια αναλωσίμων που προκηρύσσει η Βουλή.

Τέλος, υπάρχει το περίφημο εκλογικό επίδομα, επινόηση της Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Αγνωστο γιατί. Το καλοκαίρι μάλιστα οι υπάλληλοι απαίτησαν από τον τότε πρόεδρο Β. Πολύδωρα 4.000 ευρώ λόγω διπλών εκλογών. Ο κ. Πολύδωρας έδωσε 1.000 ευρώ, τα οποία κόπηκαν έπειτα από απόφαση Σαμαρά. Μολονότι οι υπάλληλοι ορκίζονται ότι δεν τα πήραν ποτέ, οι υπόλοιποι δεν παίρνουν όρκο.

Ανεξαρτήτως όλων των ανωτέρω πάντως, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το σκεπτικό του Γιάννη Στουρνάρα να φέρει μια τέτοια ρύθμιση, η οποία άνοιγε παράθυρο για κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Βουλής, το οποίο ωστόσο προστατεύεται από το Σύνταγμα. «Μην το υποτιμάτε» είπαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί σε δημοσιογράφους που προσπάθησαν να απαξιώσουν το επιχείρημα. « Τα μισθολογικά των υπαλλήλων ήταν το τυράκι. Απώτερος σκοπός είναι η απαξίωση του θεσμού της Βουλής».

Γιώργος Λυκουρέντζος
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ