2012-11-12 03:08:02
Φωτογραφία για Στουρνάρας: Τυπώνοντας δραχμές δε λύνεται το πρόβλημα
Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δις και απέρριψε την... δυνατότητα διατύπωσης ρεαλιστικής εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου.

«Οι εναλλακτικές προτάσεις, που διατυπώθηκαν, προτείνουν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Στην ουσία δε, πολλές από τις προτάσεις αυτές οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Η μονομερής διαγραφή του χρέους θα σήμαινε άμεση απομόνωση από το εξωτερικό, μηδενικό μελλοντικό δανεισμό και διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο εξωτερικό. «Θα γίνουμε παρίες του διεθνούς συστήματος και θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών όπως φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, μηχανολογικό εξοπλισμό» προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ούτε η επιστροφή στη δραχμή συνιστά διέξοδο, καθώς «δεν μπορείς να πληρώσεις με δραχμές τις εισαγωγές βασικών αγαθών, είτε αυτά είναι φάρμακα, είτε καύσιμα, είτε τρόφιμα
. Επιπλέον είναι βέβαιο ότι η εκτύπωση δραχμής θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, σε δραματική υποτίμηση, σε χάος» είπε ο κ. Στουρνάρας. Ούτε κίνδυνο ανατροπών στην Ε.Ε. συνιστά η έξοδος από το ευρώ, καθώς «το μόνο που θα ανατρέψουν καθολικά όσοι τυπώσουν δραχμές, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και την προσπάθεια τους να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο».

Μιλώντας για την δόση των 31,5 δισεκ., ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως αυτή θα εκταμιευτεί «το συντομότερο δυνατόν» - και καταλόγισε «χαιρεκακία» στην αντιπολίτευση για την στάση της μπροστά στην «υποτιθέμενη καθυστέρησή» της. «Μέχρι πρόσφατα περιφρονούσε τη δόση, έλεγε ότι η χώρα δεν τη χρειάζεται. Τώρα ξαφνικά κατάλαβε πόσο απαραίτητη είναι;» αναρωτήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η είσπραξη της δόσης προϋποθέτει το Μνημόνιο, καθώς με αυτήν την προϋπόθεση εγκρίθηκε από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αλλά χρειαζόμαστε και τη δόση για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και για να καλύψουμε το πρωτογενές έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, για να ανακεφαλαιοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να πληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια των δανείων που έχουμε λάβει.

Αυτό που μένει λοιπόν, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ως διαπραγματευτικό όπλο της χώρας, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της, με αγώνα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (μην ξεπερνώντας το 2020 το 120% του ΑΕΠ) και με την συνέχιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. «Η Ελλάδα, από παράδειγμα προς αποφυγή, σύντομα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Στο Eurogroup της Δευτέρας, δεν θα είμαι μόνος. Θα φέρω μαζί μου την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας, τα πολύ δύσκολα μέτρα, που ψήφισε την Τετάρτη η ελληνική Βουλή. Και με την θετική σας ψήφο απόψε, θα έχω μαζί μου και τον πιο σημαντικό νόμο για το 2013 - τον Προϋπολογισμό του Κράτους. Πλέον δεν μπορεί κανείς να λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις τηρήσαμε και με το παραπάνω!» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κος Στουρνάρας.
ethnos
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ