2012-11-12 05:58:02
Φωτογραφία για Θέλουν να τελέσουν τιμητική ταφή σε βασανιστή πολέμου
Για τον στρατηγό Μαρσέλ Μπιζάρ ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη γαλλική Ιστορία του 20ου αιώνα, επιθυμούν να τελέσουν τιμητική ταφή.

Οι επικριτές ωστόσο του στρατιωτικού δυσαρεστήθηκαν όταν άκουσαν την κυβερνητική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα του γίνει τιμητική ταφή στην οποία θα δώσει το παρών και υπουργός Αμυνας της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριαν.

Όπως υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με την έγκριση των βασανιστηρίων που χρησιμοποίησε ευρέως η Γαλλία κατά τον πόλεμο της Αλγερίας, ο οποίος κατέληξε με την ανεξαρτησία της Αλγερίας το 1962.

Αν και ο στρατηγός Μπιζάρ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν κατέφευγε ποτέ στη χρήση ενός μηχανήματος που προκαλούσε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα του κρατουμένου, είχε υπερασπιστεί την χρήση του σε συνεντεύξεις του, πριν από τον θάνατό του το 2010. «Προκαλούσε σοκ και λύνονταν οι γλώσσες», είχε δηλώσει.

Διανοούμενοι, πολιτικοί και απλοί πολίτες έχουν κινητοποιηθεί ξεκινώντας να συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της. «Το όνομα του στρατηγού Μπιζάρ είναι συνώνυμο με μερικές από τις πιο βδελυρές πρακτικές του γαλλικού στρατού», γράφει το αίτημα.

Από την πλευρά της η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του αμφιλεγόμενου στρατηγού στην Αλγερία και επιδιώκει να θάψει τις στάχτες του σε ένα κοιμητήριο για τα θύματα του πολέμου της Ινδοκίνας, όπου επίσης πολέμησε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ