2012-11-12 09:09:08
Φωτογραφία για Νέα κυβερνητικά «τραύματα» άφησε η υπερψήφιση του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός μπορεί να ψηφίστηκε αλλά η κυβερνητική κοινοβουλευτική δύναμη μειώθηκε κατά έναν βουλευτή και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, τον Οδ. Βουδούρη και τον Πάρι Μουτσινά που καταψήφισαν μετά τα μέτρα και τον προϋπολογισμό όπως και με τον Ι. Πανούση που απουσίαζε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τόνισε πως τα επόμενα βήματα είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής της μονοεδρικής Λευκάδας Θ. Σολδάτος ψήφισε «παρών» για τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας και «ΝΑΙ» στα υπόλοιπα. Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η διαγραφή του από την ΝΔ.

Η «γραμμή» που είχε δώσει το Μαξίμου για την ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν μία και μοναδική «Ναι σε όλα» οποιαδήποτε άλλη στάση θα σήμαινε αυτομάτως διαγραφή. «Ήταν μια μεσοβέζικη ψήφος, την οποία δεν δέχθηκε ο Πρόεδρος ο οποίος ήταν από την αρχή ξεκάθαρος» έλεγαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την απόφαση για την διαγραφή του Θ. Σολδάτου, ο οποίος είχε υπερψηφίσει τα μέτρα την προηγούμενη Τετάρτη.


Την διαφοροποίηση του την ανακοίνωσε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην βουλή. «Η θετική μου ψήφος δεν είναι δεδομένη στο σύνολο του προϋπολογισμού…» είπε χαρακτηριστικά και αμέσως σήμανε συναγερμός στη ΝΔ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσπάθησαν να τον μεταπείσουν αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν τα κατάφεραν.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Γραμματέας της ΚΟ Θανάσης Μπούρας «πιάστηκε στον ύπνο» καθώς παρόμοια ήταν και η περίπτωση του Γ. Κασαπίδη και ήδη έχουν αρχίσει οι «γαλάζιες» γκρίνιες για τον Θ. Μπούρα. Όσον αφορά τον Γ. Κασαπίδη, που διαγράφηκε επειδή καταψήφισε τα μέτρα, κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή και τον υπερψήφισε και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι εισηγήσεις για την επιστροφή του.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 151 βουλευτές.

Μετά και την διαγραφή του Θ. Σολδάτου η ΝΔ έχει 125 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 26 ύστερα από τις 6 διαγραφές και την ανεξαρτητοποίηση του Μ. Ανδρουλάκη. Η κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜΑΡ είναι 16 βουλευτές χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με τους Βουδούρη, Μουτσινά και Πανούση. Αν και ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους αναμένονται να είναι οι επόμενες δοκιμασίες για την κυβερνητική συνοχή.

Τι ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ

Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι βουλευτές Μιχάλης Κασσής και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος καθώς και ο Μίμης Ανδρουλάκης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο προϋπολογισμός πέρασε με ισχυρή πλειοψηφία καθώς 167 ψήφισαν Ναι, 128 ψήφισαν Όχι, 4 ψήφισαν «παρών» και ένας βουλευτής απουσίαζε.
euro2day
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ