2012-11-12 09:04:08
Φωτογραφία για Ιστορία γραμμένη με... ψείρες!
,

NanoNews,

3.000 είδη ψείρας, άπτερων εντόμων της τάξης Phthiraptera, έχουν καταγραφεί ως παράσιτα άλλων ειδών.

3 είδη ψείρας φιλοξενεί ο άνθρωπος: της κεφαλής, του εφηβαίου και των ρούχων.

170.000 χιλιάδες χρόνια πριν αρχίσαμε να ντυνόμαστε, όπως προκύπτει από τη μελέτη γονιδίων των ψειρών κεφαλής και ρούχων.

Σπιτικό μικροβιακό αποτύπωμα

Εκτός από τα σπιτικά γλυκά, υπάρχουν και τα σπιτικά μικρόβια. Ο Noah Fierer, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αντί να ψάχνει για σπάνιους μικροοργανισμούς στις όχθες του Αμαζονίου, ψάχνει και βρίσκει άφθονους στα ράφια της κουζίνας και στις τουαλέτες διαφόρων σπιτιών που έχει επιλέξει να ερευνήσει. Φτιάχνει έτσι τον πλήρη κατάλογο των οικιακών μικροβιακών οργανισμών που είναι δυστυχώς άφθονα και υπεύθυνα για αλλεργίες και διάφορες ασθένειες. Εχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει για κάθε σπίτι το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα ακριβώς επειδή οι άνθρωποι έχουν ο καθένας το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα
. Μπορεί, λέει, να διαπιστώσει αν ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο πληκτρολόγιο συγκρίνοντας τα μικρόβια επάνω στα πλήκτρα και τα αντίστοιχα στις άκρες των δαχτύλων του. Προσοχή, ένα από τα πιο... πυκνοκατοικημένα σημεία της κουζίνας είναι η σανίδα κοπής των λαχανικών. Για να μη μιλήσουμε για την τουαλέτα, φυσικά.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι νεοσσοί των πουλιών εκκολάπτονται σχεδόν ταυτόχρονα. Γεννιούνται και τα αβγά ταυτόχρονα;  

Οσοι εκτρέφουν κοτόπουλα θα σας πουν ότι τα αβγά δεν γεννιούνται καθόλου ταυτόχρονα. Ετσι, σε κάθε φωλιά υπάρχουν αβγά τα οποία έχουν γεννηθεί με αρκετές ημέρες διαφορά. Η σχεδόν ταυτόχρονη εκκόλαψη των νεοσσών δεν έχει να κάνει με την ημερομηνία γέννησης του αβγού, αλλά με την έναρξη του κλωσσήματος, της παρατεταμένης δηλαδή περιόδου που τα αβγά φυλάσσονται σε αυξημένη θερμοκρασία. Καθώς το ζεστό σώμα της κλώσσας ανεβάζει τη θερμοκρασία των αβγών, αποστέλλεται το σήμα που πυροδοτεί την ανάπτυξη του εμβρύου η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα μετά τη γονιμοποίηση του αβγού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν άγρια είδη πουλιών που αρχίζουν να κλωσσούν από την πρώτη ημέρα που βγαίνει το πρώτο αβγό και αυτό είναι μια στρατηγική. Ετσι οι νεοσσοί που προκύπτουν έχουν διαφορά ο ένας από τον άλλον μερικές ημέρες και αυτό κάνει τους πρώτους πολύ πιο δυνατούς και ικανούς να επιβιώσουν σε σχέση με τα αδέλφια τους.        

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ