2012-11-12 11:40:20
Φωτογραφία για Ξένος Τύπος: Προϋπολογισμό λιτότητας ψήφισε η Ελλάδα
Le Monde: «Η δόση αναμένεται ανυπόμονα από την Ελλάδα, καθώς τα ταμεία είναι άδεια»

Η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013, κυριαρχεί στις ιστοσελίδες των ξένων Μέσων Ενημέρωσης. 

«Οι Έλληνες νομοθέτες υποστηρίζουν νέες περικοπές» ο τίτλος του άρθρου στο ηλεκτρονικό BBC. Το άρθρο κάνει λόγο για τις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες πέρασαν απαρατήρητες καθώς υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους. «Ο νέος ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει εμβάθυνση της χειρότερης ύφεσης οποιασδήποτε χώρας της νεότερης ιστορίας», αναφέρει ο ανταποκριτής. Το γεγονός ότι το χρέος αναμένεται να φτάσει το 189% του ΑΕΠ το 2013 αναφέρει το εν λόγω άρθρο, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα «Γι αυτό λέμε ότι είστε επικίνδυνος για αυτή τη χώρα». Το γεγονός ότι «η χώρα βρίσκεται στα όριά της» μετέδωσε το ξένο μέσο, μεταφέροντας τις δηλώσεις του κ
. Ευ. Βενιζέλου. Την αυστηρότητα του γερμανού υπουργού οικονομικών μεταφέρει το άρθρο τονίζοντας πως «κανείς δεν αντιτίθεται στην εκταμίευση της δόσης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να πληροί τις προϋποθέσεις εδώ και μήνες». «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για το κατεπείγον της κατάστασης», συνεχίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν τις προθεσμίες καιρό τώρα», συμπληρώνει. 

«Η Ελλάδα υιοθετεί νέα διαδικασία λιτότητας για το 2013» ο τίτλος της γαλλικής Le Monde. Μία ανάσα χρόνου απέναντι στους δανειστές μας θα δώσει η υιοθέτηση αυτού του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Η δόση αναμένεται ανυπόμονα από την Ελλάδα, καθώς τα ταμεία είναι άδεια», αναφέρεται στο άρθρο. Την αποδυνάμωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ διαγράφει το άρθρο επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αρχηγού του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Τις δηλώσεις Τσίπρα περί βιωσιμότητας του χρέους μεταφέρει το άρθρο τονίζοντας «το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, μόνο η κυρία Μέρκελ το πιστεύει», ενώ μετέφερε και την πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής του χρέους. 

«Προϋπολογισμό λιτότητας ψήφισε ξανά η Ελλάδα» ο τίτλος της γαλλικής Figaro. Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, πολλοί Έλληνες έτρεξαν τον ιστορικό Μαραθώνιο, μα η πραγματική μάχη έλαβε χώρα στη Βουλή το ίδιο βράδυ, αναφέρει το ξένο μέσο. «Μεταξύ θυμού και μοιρολατρίας ο Έλληνας, βρισκόμενος αντιμέτωπος με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την απόλυση 125.000 υπαλλήλων του δημοσίου μέχρι το 2016 καθώς και με το σοκ των αποκρατικοποιήσεων και τις πιο ανοιχτής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. «Έντρομοι επενδυτές» ο μεσότιτλος του άρθρου, τονίζοντας πως η έκθεση της Τρόικα εξαρτάται από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας καθώς και του αντίστοιχου προϋπολογισμού. «Αυτή τη φορά τα μέτρα θα υλοποιηθούν καθώς αφορούν τις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο γαλλικό μέσο, συμπληρώνοντας «η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, καθώς όσο περνάει ο χρόνος τόσο το ελληνικό χρέος θα γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο».

ΤΟ ΒΗΜΑ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ