2012-11-12 16:03:04
Φωτογραφία για Στα «μαύρα» υποδέχονται τη Μέρκελ οι Πορτογάλοι
Με μαύρα πανιά πάνω σε αγάλματα και μπαλκόνια, καθώς και με διαδηλώσεις υποδέχονται σήμερα οι Πορτογάλοι την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται τη Λισαβόνα.

Ένα μαύρο πανί καλύπτει αυτές τις μέρες το άγαλμα του βασιλιά, ενώ ομάδα Πορτογάλων ακτιβιστών κάλεσε τον κόσμο να καλύψει με μαύρα πανιά αγάλματα, μπαλκόνια, προσόψεις σπιτιών, δίνοντας το μήνυμα ότι η Πορτογαλία πενθεί.

Αρκετές οργανώσεις πολιτών κάλεσαν τους Πορτογάλους να φορέσουν μαύρα για να «θρηνήσουν» την επίσκεψη της Μέρκελ, ενώ άλλοι δημοσίευσαν ανοικτές επιστολές προς την Γερμανίδα καγκελάριο επικρίνοντας την επιμονή της στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να αρχίσουν λίγο μετά το μεσημέρι.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει κλιμακωθεί μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης περί του ότι πρόκειται να προωθήσει φέτος νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου από 11% ως 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού


Μέρκελ: Η Πορτογαλία εφάρμοσε καλά τα μέτρα

Η Πορτογαλία «δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερο πακέτο δανεισμού», ούτε χρειάζεται να «επαναδιαπραγματευτεί» τους όρους του τρέχοντος πακέτου διάσωσης της οικονομίας της, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της η οποία μεταδόθηκε πριν από την άφιξή της στη Λισαβόνα σήμερα.

Η Λισαβόνα εφάρμοσε «καλά» τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε η Μέρκελ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTP, εξαίροντας το «μεγάλο θάρρος» της κυβέρνησης που προχώρησε σε αυτό.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα επιτύχει», πρόσθεσε η Μέρκελ. Το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είχε συμφωνηθεί το 2011, όταν η Λισαβόνα είχε συμφωνηθεί να λάβει ένα δάνειο συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ.

Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα του μνημονίου υπήρξε «επώδυνο» για την Πορτογαλία και προειδοποίησε ότι θα είναι «μακρύ» και θα απαιτήσει «θυσίες», αλλά απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές στη χώρα ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από τα μέτρα λιτότητας τα οποία φτωχαίνουν τους Πορτογάλους.

«Δεν ήμουν ακριβώς εκείνη που τα εφηύρε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ δεν φάνηκε να πτοείται από το ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις, όπως συνέβη και στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. «Οι διαδηλώσεις εντός του δημοκρατικού πλαισίου και χωρίς τη χρήση βίας» είναι θετικές, είπε η καγκελάριος στο RTP.

Η Μέρκελ δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συνεργασία ανάμεσα σε γερμανικές και πορτογαλικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σχεδόν στο 16%, και υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας θα οδηγήσουν σε ένα «καλύτερο μέλλον» για τη χώρα της Ιβηρικής.

Στην διάρκεια της τετράωρης επίσκεψής της στην Πορτογαλία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ενώ θα συμμετάσχει και σε μια συνάντηση με επιχειρηματίες.

Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων θα παραχωρήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου στις 15:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), πριν συναντηθούν με τους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ