2012-11-12 21:02:03
Φωτογραφία για Η υπερφορολόγηση βλάπτει σοβαρά τα έσοδα
Η περικοπή δαπανών αποτελεί αναγκαίο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, είτε κανείς υποστηρίζει τη μνημονιακή ορθοδοξία, είτε ομνύει στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους και τη... θέσμιση μιας νέας σεισάχθειας, όπως κάποιοι όψιμοι απολογητές υποστηρίζουν προς επίρρωση της αριστερής επιχειρηματολογίας.

Ωστόσο άλλο τόσο αναγκαία είναι, μια και ο προϋπολογισμός είναι το κύριο θέμα των ημερών, η αποτροπή μιας παιδικής ασθένειας που διακρίνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την εγχώρια νομενκλατούρα. Της υπερφορολόγησης. Η επιβολή υπέρμετρης φορολογίας σε εισοδήματα, στην περιουσία και τις υπηρεσίες, εκτινάσσει το κόστος ζωής και δημιουργεί όρους αδυναμίας εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα σε τομείς, όπως ο τουρισμός η εστίαση, η οικοδομή κλπ. Αψευδής μάρτυρας η άνοδος του τιμαρίθμου τον Οκτώβριο, χωρίς βέβαια, να υποστηρίζει κανείς ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται μόνο στους φόρους. Όμως συμβάλλουν και οι φόροι... 


Επιπλέον η κατάρρευση των εσόδων από τους Ειδικούς Φόρους, το ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας Είναι προφανές ότι η υπερφορολόγηση προκαλεί τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται πως επιδιώκει. Δραματική μείωση των δημοσίων εσόδων άρα και νέες ανάγκες για τα κρατικά ταμεία, πυροδοτώντας τον φαύλο κύκλο των μέτρων. Επίσης, κατευθύνει επενδύσεις αλλού ή ακόμα και τουρίστες, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών, για την μείωση αφίξεων στη χώρα, λόγω ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Βουλγαρίας και Τουρκίας (φθηνότερο νόμισμα, χαμηλότεροι φόροι σε εστίαση και οι οινοπνευματώδη).

Δημιουργεί, ξεκάθαρα, βαθιά υφεσιακή κατάσταση στην οικονομία, καθώς συρρικνώνει την κατανάλωση, τροφοδοτώντας και πάλι τον φαύλο κύκλο ύφεση – μείωση εσόδων – ελλείμματα – μέτρα.

Η φορολόγηση στην Ελλάδα έχει υπερβεί κάθε όριο επιστημονικά αποδεκτό.

Κάθε ιδέα και νέους φόρους με διάφορα προσχήματα (π.χ. χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ κ.α.) πρέπει να θεωρηθεί απλώς επικίνδυνη ή και γελοία. Καλύτερα ας εισπράξουμε τους παλιούς που είναι και βεβαιωμένοι reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ