2012-03-23 07:00:08
Φωτογραφία για Είπαν όχι στην τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη
Στέλιος Μπαμιατζής

Απορρίφθηκε η τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Σε αυτό έπαιξαν βασικό ρόλο οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν.

Το σχετικό περιεχόμενο της τροπολογίας κατέθεσαν ο. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, με αποτέλεσμα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι δεν γίνεται αποδεκτή η εν λόγω ρύθμιση.

Παράλληλα και οι ίδιοι οι βουλευτές οι οποίοι υπέγραφαν την τροπολογία, έκαναν πίσω.

Υπενθυμίζεται πως με την τροπολογία αυτή δινόταν η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρούσε σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Όρος.


Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η επίμαχη τροπολογία "επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα πολύ ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα της Εκκλησία για το οποίο έχω συζητήσει και εγώ με τον αρχιεπίσκοπο".

Και συνέχισε:

"Η ιδέα είναι να αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος της Πεντέλης χρησιμοποιώντας ως όχημα μια επένδυση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, αν γίνει, τέτοια παρέμβαση:

μια υποχρέωση του κράτους, όπως η αναδάσωση, να αναλαμβάνεται από ιδιωτικούς πόρους", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, εξηγώντας ότι "δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο".

Επίσης πρόσθεσε πως αν την κάνει δεκτή, τότε κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ, διότι θα συναντήσει αντιστάσεις "και πρέπει να λύσουμε προβλήματα με πρώτο το ιδιοκτησιακό, καθώς η Πολιτεία έχει δικαιώματα κυριότητας".

Ενημέρωσε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ λόγω της ανησυχίας στις τοπικές κοινωνίες "είναι χρήσιμο ένα βήμα προς τα πίσω ώστε να επανέλθει ένα επενδυτικό πρόγραμμα πιο ώριμο", όπως σημείωσε.

Νωρίτερα πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας είχε πει ότι "δεν είναι ώριμη αυτή η συζήτηση για να υπάρξει μια κατάληξη".

"Είδαμε τις απόψεις του αρχιεπισκόπου, είδαμε όμως και τις απόψεις των φορέων. Δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση, ενώ πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τους φορείς", είπε.

http://news247.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ