2012-03-23 07:19:10
Φωτογραφία για ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΟΦΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
ΔΕΗ: "Είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώνουμε τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας"

Νομοθετική ρύθμιση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρέχει η ΔΕΗ, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ούτε για τα παρελθόντα, ούτε για τα επόμενα έτη θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα.

Αφορμή για τη νομοθετική παρέμβαση είναι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία:

- Επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα της Πολιτείας να επιβάλει ΥΚΩ και να γίνεται ανάκτηση του κόστους αυτών από το σύνολο των καταναλωτών, σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.

- Ακυρώθηκαν παλαιότερες Υπουργικές Αποφάσεις για το 2008 και το 2009 επειδή δεν είχε εκδοθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και δεν είχε απαντηθεί το αίτημα της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από την υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


«Η πολιτεία έχει ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση που θέτει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε άμεσα να αντιμετωπισθούν τα νομικά θέματα που αναφέρει και θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε σε καμία περίπτωση να μη τεθεί σε κίνδυνο η παροχή των υπηρεσιών αυτών στους ευάλωτους συμπολίτες μας και στα νησιά», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, οι οποίες παρέχονται από τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ανταλλάγματος περιλαμβάνονται το ενιαίο τιμολόγιο σε νησιά και ηπειρωτική χώρα (ενώ το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά είναι αυξημένη) τα ειδικά, μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνους και το Μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

ΔΕΗ: "Είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώνουμε τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας"

Το επιβάλλει ο νόμος να χρεώνει μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος και τις ΥΚΩ, σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για καταχρηστική χρέωση αυτών των υπηρεσιών

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

"Με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση των χρεώσεων ΥΚΩ για το 2012, η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι άλλοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις χρεώσεις που καθορίζονται με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας 1527/2011, σε εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του πρόσφατου Νόμου 4001/2011.

Στις παρεχόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εντάσσονται τα ακόλουθα:

- Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειιρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.

- Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.

- Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)."
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ