2012-11-13 08:45:06
Φωτογραφία για Στις 20 Νοεμβρίου νέο Eurogroup για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα συνέλθουν εκ νέου σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Στις 20 Νοεμβρίου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι τότε απομένουν λίγες ακόμα «προαπαιτούμενες δράσεις» που θα πρέπει να αναληφθούν από τις ελληνικές αρχές.

Το Eurogroup, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, κυρίως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού για το 2013 από την Ελληνική Βουλή.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει λίγο πριν της 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της υπογράμμισε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου. Η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μερικές ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις . Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ζ. Γιούνκερ και της Κ. Λαγκάρντ σχετικά με το έτος αναφοράς (2020 ή 2022), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνουν τη διαφορά απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εξάλλου, ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας τη μείωση 15% στο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και την κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2001-2009.

Η Γαλλία έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στη χρονική επιμήκυνση κατά δύο χρόνια για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

«Προσωπικά, νομίζω ότι μπορούμε να αναθεωρήσουμε την ημερομηνία για το 2022» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Το ΔΝΤ έχει τους δικού του κανόνες, το διοικητικό του συμβούλιο μια σειρά από παράγοντες. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά αυτή την εβδομάδα για να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πάντως θα ξανασυναντηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να δοθεί η έγκριση για τη εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα που έχει παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ