2012-11-15 13:05:32
Φωτογραφία για «Καμπανάκι» για τις μονάδες εντατικής θεραπείας
Σήμα κινδύνου για τις μονάδες εντατικής θεραπείας εκπέμπει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ).

Σε συνέντευξη Tύπου... χθες, ο πρόεδρος της εταιρείας, Απόστολος Αρμαγανίδης, επισήμανε ελλείψεις σε κλίνες εντατικής που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Από τις 540 υπάρχουσες κλίνες εντατικής θεραπείας, 154 δεν λειτουργούν, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου -όπως είπε- λήγουν συμβάσεις νοσηλευτών και αν αυτοί οι άνθρωποι φύγουν, θα κλείσουν ακόμη 40 έως 50 θέσεις εντατικής νοσηλείας, μεγεθύνοντας το πρόβλημα που υπάρχει. Αν άνοιγαν οι 154 κλειστές μονάδες εντατική, θα μπορούσαν να νοσηλευθούν επιπλέον 4.620 άτομα το χρόνο και να υπήρχε σημαντική ανακούφιση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, σε καθημερινή βάση και μόνο στην Αττική, 30 ασθενείς αναζητούν θέση νοσηλείας σε ΜΕΘ και βρίσκουν μόνον οι μισοί. Από τους υπόλοιπους, περίπου το 45% κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, ποσοστό που θα ήταν 23% εάν έβρισκαν τελικά θέση, όπως είπε.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω των τεράστιων χρεών που έχει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Αρμαγανίδης σημείωσε ότι η πολιτεία αρνείται συστηματικά, όπως είπε, το διάλογο με την ΕΕΕΘ για τα προβλήματα του χώρου και την ελάχιστη δυνατή θεσμική συμμετοχή της στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε θέματα για τα οποία είναι εξ ορισμού η αρμόδια επιστημονική εταιρεία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ