2012-11-15 15:56:53
Φωτογραφία για Ανασχηματισμός και αλλαγές μετά τη δόση
Τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας καταστρώνει το κυβερνητικό επιτελείο έχοντας ως δεδομένο ότι η εκταμίευση της δόσης έχει αποφασιστεί και μένει να καθοριστούν διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Χωρίς να θριαμβολογεί το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι η εξέλιξη αποτελεί «επιτυχία της διαπραγματευτικής τακτικής του πρωθυπουργού που θα αποφέρει όπως είπε και στη Βουλή περισσότερα από τα 31,5 δισ. της δόσης».

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι έχει κλείσει και το θέμα της επιμήκυνσης με όποιον τρόπο κι αν καταλήξουν ΔΝΤ και Ε.Ε. στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Θεωρούν δε ότι τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με πόρους που θα διοχετευτούν στα μεγάλα έργα θα δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αλλάξουν και μάλιστα σύντομα το κλίμα δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Αντιπαρέρχονται, πάντως, τους ασφυκτικούς όρους επιτήρησης που επέβαλε η Γερμανία προκειμένου να ξεμπλοκάρει τις δόσεις των συνολικά 44 δισ. ευρώ. Ευελπιστούν ότι εφόσον αρχίσει να κινείται η οικονομία και μπει σε τροχιά ανάκαμψης ο Προϋπολογισμός θα τηρηθεί.


Ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εταιρειών COSCO και Hewlett-Packard σε μια συμβολική κίνηση για να τονίσει ότι στο εξής η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων και να κάνει την Ελλάδα χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Οπως δήλωσε, μέσα από παρόμοιες συμφωνίες θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Καθώς το θέμα της δόσης σχεδόν έχει κλείσει ο κ. Σαμαράς εστιάζει την προσοχή του στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Προτεραιότητά του είναι να αποκαταστήσει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης που δοκιμάστηκε με τις ψηφοφορίες του περασμένου μήνα. Η αποκατάσταση της ενότητας της κυβέρνησης είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει η επιβολή των μέτρων αλλά και οι αντιδράσεις από οργανωμένες κοινωνικές ομάδες που θίγονται.

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων αλλά και τις δομές και την λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι είναι πια και το θέμα του ανασχηματισμού που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν το αρνείται εφόσον επιμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να καταλήξει πως θα χειριστεί τα εσωκομματικά του και τι θα κάνει με τα προβεβλημένα στελέχη του και αν θα τα βάλλει στην κυβέρνηση ή όχι.

Η διαδικασία της ψήφισης των μέτρων έφερε πιο κοντά τον πρωθυπουργό με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι σαφές ότι και οι δύο εξακολουθούν να επιδιώκουν όχι απλώς την παραμονή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση αλλά και την πιο ενεργή συμμετοχή της.

Η αριστερή συνιστώσα της τρικομματικής κυβέρνησης θα είναι κρίσιμη στους επόμενους μήνες ενώ περαιτέρω αποστασιοποίησή της θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Αυξημένη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ στην κυβέρνηση θα αποκαταστήσει και την αξιοπιστία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό που δέχθηκε πλήγμα κατά τις δύο ψηφοφορίες των μέτρων και των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ