2012-11-15 16:32:27
Φωτογραφία για Γ. Πατούλης: Απαιτείται Άμεση Δράση για την αξιοποίηση του Ο.Α.Κ.Α
Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι έτοιμος, η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αξιοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα Σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της Πολιτείας και επιχειρηματικών παραγόντων που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, τέθηκαν οι βάσεις για την άμεση, διαφανή και ορθολογική αξιοποίηση του Ο.Α.Κ.Α

Ευρεία προπαρασκευαστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων ΥΠ.Ε.Κ.Α, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού, εκπροσώπων της Διοίκησης του Ο.Α.Κ.Α , της εταιρίας Lamda Development και στελεχών της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της πόλης υπό το συντονισμό του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη.

Παρόντες στη συνάντηση από μέρους της Πολιτείας ήταν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάρω Ευαγγελίδου, ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, όπως επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ο.Α.Κ.Α Πέτρος Γαλακτόπουλος, και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lamda Development, ο Διευθύνων Σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της LAMDA Development για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Δημήτρης Ζωντανός.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α), με άξονες την ανάδειξή του σε πόλο αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, αλλά και θεματικού τουριστικού πόλου που θα προσελκύει επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα έγινε μία συνολική εκτίμηση του θέματος με βάση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αλλά και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και Δια βίου Μάθησης σε εγκαταστάσεις του συγκροτήματος του Ο.Α.Κ.Α
. Εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν πέραν από την ανάδειξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου σε τουριστικό και πολιτιστικό σημείο αναφοράς, αυτό να γίνει με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, «πέραν από την ανάδειξη του Ο.Α.Κ.Α, που πρέπει να αποτελεί για την Πολιτεία και για το Δήμο μας στόχο πρώτης προτεραιότητας, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η ανάδειξη αυτή και η δημιουργία ενός ακόμη θεματικού υπερτοπικού πόλου να γίνει με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον, με τρόπο τέτοιο που θα προσθέτει αξία στην πόλη μας και δεν θα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

• Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Ο.Α.Κ.Α με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσέγγιση και επισκεψιμότητα από μέρους των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων, χωρίς να επιβαρυνθεί επιπλέον ο κυκλοφοριακός φόρτος.

Η δημιουργία Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων, που θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης τουριστών αλλά και θα αναδείξει την πλούσια ολυμπιακή παράδοση της χώρας που γέννησε τους Αγώνες.

Η δημιουργία θεματικής διαδρομής μέσα στις εγκαταστάσεις Η εκτέλεση παρεμβάσεων και αναπλάσεων μέσα στο χώρο, που κρίνονται αναγκαίες ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς το χρήστη και επισκέπτη.

Η δημιουργία λειτουργικών υπαίθριων χώρων, χώρων μαζικού αθλητισμού, καθώς και αναψυχής, που θα κρατούν τον επισκέπτη περισσότερο χρόνο στις εγκαταστάσεις

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην άμεση αναγκαιότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ορθή και ισόρροπη αξιοποίηση του Ο.Α.Κ.Α έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, δρομολογώντας τα επόμενα βήματά τους. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, έθεσε ως στόχευση το Ο.Α.Κ.Α να γίνει ένας φιλόξενος, ζωντανός τόπος πολιτισμού – αθλητισμού – αναψυχής και πρασίνου για ολόκληρη την Αθήνα, με αξιοποίηση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών κόμβων και δικτύων και την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων μαζικής μεταφοράς. «Μέσα από την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης χρηματοδοτικής πηγής στόχος μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α, με σεβασμό προς το περιβάλλον και ανάδειξή τους σε σημαντικό πόλο έλξης για την πρωτεύουσα και τους επισκέπτες».

Με γνώμονα το σχεδιασμό μίας παρέμβασης υπεροτοπικής κλίμακας και όχι σημείο αναφοράς μόνο για την τοπική κοινωνία, η Γ.Γ Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου, έθεσε ως αναγκαίο, βάσει και των νέων δεδομένων, να μην επιβαρυνθεί πρόσθετα η ήδη βεβαρυμένη κυκλοφορία, όπως, επίσης, ενώ αναφέρθηκε και σε παρεμβάσεις σε επίπεδο ανάπλασης όπως η δημιουργία ολυμπιακής διαδρομής εντός του Ο.Α.Κ.Α αλλά και παραρεμάτιας ποδηλατικής διαδρομής

Ο Γ.Γ Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, μίλησε στην αναζήτηση λύσεων ώστε οι νέοι μετακινούμενοι εργαζόμενοι να επιλέξουν τα μέσα μεταφοράς για τη μετάβασή τους στην εργασία τους. Στο ζήτημα της πολύ καλής προσβασιμότητας εστίασε, η Γ.Γ Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, όπως και στη δημιουργία υπαίθριων χώρων όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και προγράμματα μαζικής άθλησης, στην καθαριότητα του χώρου, αλλά και στην ανάπτυξη μέσα στο Ο.Α.Κ.Α οποιασδήποτε δράσης ελεγχόμενα και οργανωμένα. Σε στρατηγικές αναπλάσεις που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το χώρο που θα τον καταστήσουν νέο πόλο έλξης για την πρωτεύουσα επικεντρώθηκε ο Γ.Γ Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, δείχνοντας ως προαπαιτούμενη για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε επίπεδο συγκοινωνιακής σύνδεσης με το Ο.Α.Κ.Α ο Γ.Γ Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ενημέρωσε για το συνολικό επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου το 2013 όπου θα συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, ενώ απουσία νομοθετικού πλαισίου για τη διαδημοτική συγκοινωνία αλλά και χρηματοδοτικών εργαλείων, συνέστησε να αναζητηθούν δυνατότητες οργάνωσης διαδημοτική συγκοινωνίας σε επίπεδο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα ή ανάπτυξης άλλων συνεργασιών. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της εταιρίας Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, και Δημήτρης Ζωντανός, ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της κατασκευής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και των προβλεπόμενων από τη σχετική αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς τους σε επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Η Διοίκηση της εταιρίας διατύπωσε, επίσης, τη βούληση να συμβάλει σε επίπεδο υλοποίησης σε προτάσεις που θα έχουν ως στόχευση την ανάδειξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. Την άποψη να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες εξετάζοντας τις διαθέσιμες προτάσεις και δυνατότητες για να πάψει η καταστροφή του Ο.Α.Κ.Α, κατέθεσε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Ο.Α.Κ.Α Πέτρος Γαλακτόπουλος.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη, προπαρασκευαστική συνάντηση ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μέσα στις επόμενες ημέρες επιτροπών επεξεργασίας για την αξιοποίηση του Ο.Α.Κ.Α, και για τη συγκοινωνιακή πρόσβαση, αλλά και τη διενέργεια επόμενων θεματικών συναντήσεων προκειμένου να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, επίσης, με τη συμμετοχή από μέρους του Δήμου Αμαρουσίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδα Γαρδέλη, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλαου Πέππα, του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας και Εξωραϊσμού της πόλης Βασίλη Κόκκαλη, του Αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας Νικόλα Αλεπού, του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (Κ.Ε.Α.Δ.Α) και υπεύθυνου της δημοτικής συγκοινωνίας Γιώργου Ζήκου, του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Καρλαύτη, και συνεργατών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ