2012-03-23 13:54:37
Φωτογραφία για Αλλαγή στρατηγικής από Τουρκία
Η ΑΓΚΥΡΑέχει προχωρήσει σε μια ριζική αναθεώρηση της εξωτερικής της πολιτικής και πλέον συνεργάζεται στενότατα με τις ΗΠΑ, τόσο σε θέματα του ΝΑΤΟ όσο και στη Μέση Ανατολή. Αυτό υποστηρίζει άρθρο του Soner Cagaptay, ακαδημαϊκού στελέχους στο Ιnstitute for Νear ΕastΡolicyτης Ουάσιγκτον στην εφημερίδα LosΑngelesΤimes. Όπως αναφέρεται, η τουρκική στρατηγική «απομάκρυνσης» από τις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 2000, αποδείχτηκε λανθασμένη και χωρίς κανένα πλεονέκτημα για την Κυβέρνηση της Άγκυρας. Επομένως, πλέον, επαναπροσδιόρισε τους στόχους της και πλησίασε ξανά τη Δύση, δεχόμενη να εγκαταστήσει στο έδαφος της την αμυντική πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως η συγκεκριμένη νέα θεώρηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής «δίνει στο Ισραήλ μια μοναδική ευκαιρία να αντιστρέψει την εξουδετερωμένη σχέση του με την Άγκυρα - και ουσιαστικά να προχωρήσει σε μια “απολογία” και μία συγγνώμη για το ζήτημα του διεθνούς στολίσκου βοήθειας προς την Γάζα το 2010».

Και αναφέρεται ξεκάθαρα πως είναι προς όφελος της Τουρκίας να επανενεργοποιήσει τις σχέσεις και τους δεσμούς της με το Ισραήλ - καθώς κάτι τέτοιο θα ενδυνάμωνε την ηγετική εικόνα του Ερντογάν στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ