2012-11-19 09:27:04
Φωτογραφία για Καταναλώστε άφοβα υδατάνθρακες το βράδυ
Τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας περιορίζει η κατανάλωση γευμάτων που περιέχουν... άφθονους υδατάνθρακες αργά το απόγευμα, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Οι ερευνητές εμπνευσμένοι από τη διατροφή των μουσουλμάνων στη διάρκεια του Ραμαζανιού, επιστράτευσαν 78 εθελοντές για να καταγράψουν τις επιδράσεις της στην υγεία σε σύγκριση με μια παραδοσιακή δίαιτα.

Το Ραμαζάνι διαρκεί 30 ημέρες και στη διάρκειά του οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα από την ανατολή έως την δύση του ηλίου. Μετά την δύση, καταναλώνουν γεύματα που περιέχουν άφθονους υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά.

Οι εθελοντές έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες το βράδυ, ενώ όσοι ακολούθησαν μια παραδοσιακή δίαιτα τούς κατανάλωναν διάσπαρτα μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, κατέγραψαν τις επιδράσεις των δύο διαιτολογίων υποβάλλοντάς τους εθελοντές σε σειρά εξετάσεων πριν και μετά τη δίαιτα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η μέτρηση τριών ορμονών στο αίμα τους.


Η πρώτη είναι η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού της πείνας, η δεύτερη η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας και η τρίτη η αδιπονεκτίνη, που συνδέει την παχυσαρκία με την αντοχή στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, η διατροφή του Ραμαζανιού αύξανε την λεπτίνη και έτσι το αίσθημα κορεσμού της πείνας και μείωνε τις άλλες δύο, με αποτέλεσμα να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπλέον, οι εθελοντές που την ακολούθησαν έχασαν περισσότερο βάρος, μειώθηκε περισσότερο η περίμετρος της μέσης τους και ελαττώθηκε περισσότερο το σωματικό λίπος τους σε σύγκριση με ό,τι συνέβη σε όσους ακολούθησαν την παραδοσιακή δίαιτα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα από την συσσώρευση της πρόσληψης των υδατανθράκων το βράδυ, ιδίως για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ή καρδιαγγειακών προβλημάτων εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ