2012-11-20 08:32:49
Φωτογραφία για ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
Πρόταση για να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης της βιωσιμότητα του χρέους ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα στο έκτακτο eurogroup, ο πρόεδρος του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. 

Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι σήμερα, και βάση της θετικής παρουσίασης του Γιάννη Στουρνάρα, οι υπουργοί οικονομικών θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Εάν παρθεί η πολιτική απόφαση τότε οι υπουργοί θα έχουν μια εβδομάδα διορία να την επικυρώσουν από τα κοινοβούλια τους και στις 26 Νοεμβρίου να δοθεί το τυπικό «Ναι» σε μια νέα τηλεδιάσκεψη του eurogroup.

Aπό εκεί και πέρα, θα χρειαστούν 10 εργάσιμες μέρες μέχρι να φθάσει η δόση στα ταμεία του κράτους. Κατά τις δέκα αυτές μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει (όπως κάθε φορά άλλωστε) ένα Memorandum of Understanding, με τα νέα χρονοδιαγράμματα και μέτρα που πρέπει να λάβει μέχρι το τέλος του 2016. Στα M/U θα συμπεριλαμβάνεται και το ακανθώδες θέμα της αυξημένης εποπτείας σε όλα τα υπουργεία και κρατικούς οργανισμούς, αλλά και η εποπτεία στον λογαριασμό της ΤτΕ όπου θα μπαίνουν τα χρήματα των δόσεων.


Μέχρι εδώ καλά. Η μάχη θα δοθεί στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και της επιπρόσθετης χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2016.

Η στάση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξελίσσεται ως ο άγνωστος «Χ» για τους Ευρωπαίους. Οι διαρροές από την Ουάσινγκτον κάνουν λόγο για απόφαση που θα είναι μεταβατική ώστε να μπορέσει η Γερμανία να κλείσει τον εκλογικό της κύκλο και μετά να υπάρξει άμεσο κούρεμα.

Από την άλλη, συνεργάτες της κ. Λαγκάρντ που την συνόδευσαν στο ταξίδι της στην Ασία, επέμεναν ότι το Ταμείο θα καταθέσει σήμερα στο eurogroup μια βελτιωμένη πρόταση που όμως θα συμπεριλαμβάνει κάποιου είδους «κουρέματος». Διέρρευσαν επίσης ότι ο στόχος του 120% για το 2020 παραμένει και ότι η παράταση μέχρι το 2022 δεν θα μπορέσει να περάσει από το ΔΣ του Οργανισμού.

Στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία έγινε στο Παρίσι, αποφασίστηκε ότι η συνδυαστική πρόταση του Βερολίνου θα είναι και αυτή που θα κατατεθεί προς συζήτηση στο σημερινό έκτακτο eurogroup.

Η πρόταση που εκπόνησε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιλαμβάνει την μείωση επιτοκίων για τα δάνεια που πήρε η χώρα από την ΕΕ, επιστροφή των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τους ελληνικούς τίτλους, αλλά όχι «κούρεμα» του χρέους.

Περιλαμβάνει επίσης την προοπτική της παραχώρησης ενός μικρού δανείου από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, στην Αθήνα ώστε να επαναγοραστεί μέρος του δημοσίου χρέους με μια διαδικασία reverse auction. Η πιθανότητα αυτή είναι μικρή καθώς σχεδόν όλες οι χώρες αρνήθηκαν να περάσουν την πρόταση για επιπρόσθετα κονδύλια από τα κοινοβούλια τους. Σενάρια που εξετάζονταν από την γερμανική πλευρά έφεραν το κόστος να καλύπτεται κατά το ήμισυ από την Ελλάδα και το υπόλοιπο ποσό από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και σχέδιο για χρησιμοποίηση μέρους των 44 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι και η πραγματική σπαζοκεφαλιά, τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΔΝΤ. Στο τραπέζι βρίσκεται η κάλυψη του ποσού των 15 δισ. ευρώ που απαιτείται μέχρι το 2014 και η μετάθεση της απόφαση για τα επιπλέον 17 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την περίοδο 2015-2016 για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ