2012-11-20 10:59:53
Φωτογραφία για Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Ανοιχτός σε προτάσεις από οποιοδήποτε κόμμα ή φορέα για τη ρύθμιση σχετικά με τα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος» των δανείων, καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα απορριπτόταν από την τρόικα.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να ανακοινώσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών πελατών τους, στη λογική της κατάργησης του «Τειρεσία» με τη μορφή που ισχύει σήμερα.

Εν τω μεταξύ, τη δική του πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα παρουσιάσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τη Δευτέρα, περιλαμβάνει περίοδο χάριτος έως 4 χρόνια, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, κατά την οποία οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.


Επίσης, παρατείνεται ως τα τέλη του 2013 η απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

(Σχετικό άρθρο)

Όλη η δήλωση του Κ.Χατζηδάκη

Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο κ. Χατζηδάκης καταρχάς τόνισε ότι:

«Η αντιμετώπιση του θέματος των δανείων είναι ένα σύνθετο σταυρόλεξο. Η κοινωνία είναι σε κρίση, οι Τράπεζες ιδίως μετά το κούρεμα είναι σε κρίση και βεβαίως κάθε λύση θα πρέπει αναπόφευκτα να εγκριθεί από την τρόικα. Έχοντας κάνει διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με όλους τους ενδιαφερομένους, και τις Τράπεζες και τις καταναλωτικές Οργανώσεις, κάναμε σήμερα μια τελική συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους παρουσιάσαμε το πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο κινείται σε 5 άξονες».

Όπως εξήγησε ο πρώτος άξονας «έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών σε οικονομική αδυναμία, να αποπληρώσουν με πιο ευνοϊκούς όρους στεγαστικά δάνεια ή ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.»

» Ο δεύτερος άξονας αφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013.»

» Το τρίτο σημείο αφορά στις τροποποιήσεις του Ν. 3869 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες σ’ αυτό το νόμο και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τις αντιμετωπίσει.»

» Για να σταματήσει μεταξύ των άλλων και η ομηρία σε σχέση με τις δικασίμους, οι οποίες ενώ προβλεπόταν να ορίζονται σ’ ένα εξάμηνο, ορίζονται πια για το 2018 και το 2019. Εκεί η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.»

» Ο τέταρτος άξονας αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Η κρίση έχει επηρεάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκάνε επιταγές γιατί το Δημόσιο χρωστάει και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι τιμωρούνται.»

» Πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε και θα ξαναδούμε το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις συνέπειες της κρίσης.»

» Ο τελευταίος άξονας, έχει να κάνει με την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Συζητήσαμε με τις Τράπεζες και το δέχτηκαν, να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους.»

«Αυτοί οι πέντε άξονες είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση. Θ’ ακούσουμε κάθε πρόταση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από κάθε άλλο κόμμα ή φορέα, προκειμένου η ρύθμισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Στέκομαι αυτή την ώρα στους άξονες, προφανώς υπάρχει και η εξειδίκευση όσων παρουσίασα, αλλά επισήμως η εξειδίκευση θα παρουσιαστεί όταν οριστικά θα έχουμε καταλήξει» επισήμανε ακόμη.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σόϊμπλε: Ολα θα πάνε καλά...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σόϊμπλε: Ολα θα πάνε καλά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ