2012-11-20 13:25:32
Φωτογραφία για Η Λύση (προς το παρόν)
Την επαναγορά ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή αγορά έναντι 7,5 δισ. ευρώ εξετάζει η Ευρωζώνη. Πρόκειται για γερμανικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για τις επαναγορές αυτές μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ και μέρος από τα κέρδη που θα επιστρέψει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

Η πρόταση επαναγοράς εξετάζεται να γίνει στο 25% της αξίας των νέων ελληνικών ομολόγων τιμή που δεν θεωρείται ελκυστική. Έτσι, μελετάται η δυνατότητα ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης, ώστε εάν το 75% των ομολογιούχων αποδεχθεί την ανταλλαγή να δεσμεύσει και τους υπόλοιπους επενδύτες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δεύτερο «κούρεμα» των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

Σημειώνεται πως κατά το PSI για κάθε παλαιό ομόλογο ανεξόφλητου ονομαστικού κεφαλαίου 1.000 ευρώ, δόθηκαν 20 νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, λήξεως από 24/2/2023 έως 24/2/2042, συνολικής ονομαστικής αξίας 315 ευρώ και τίτλοι έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 150 ευρώ.


Συνολικά, από τις ανωτέρω εκκαθαρίσεις εκδόθηκαν:

Νέοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 62.383 εκατ. ευρώ λήξεως από 24/2/2023 μέχρι 24/2/2042 που ισοδυναμούν με το 31,5% των παλαιών ομολόγων,

Τίτλοι EFSF ύψους 29,68 δισ. ευρώ λήξεως από 24/02/2023 έως 24/02/2042 που ισοδυναμούν με το 15% των παλαιών ομολόγων.

Τίτλοι EFSF ύψους 4,8 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων που αντηλλάγησαν.

Έτσι, αντηλλάγησαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 198 δισ. ευρώ και εκδόθηκε νέο χρέος, συνολικής ονομαστικής αξίας 92 δισ. ευρώ, δηλαδή το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 105,9 δισ. ευρώ.

Από τα 92 δισ. ευρώ του νέου χρέους τα 62 δισ. ευρώ αφορούν στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που αποτελούν το αντικείμενο του σχεδίου επαναγοράς χρέους της Ευρωζώνης.

***

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα αποδίδεται προς τους Δήμους ποσό 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες (ΣΑΤΑ) και 35 εκατ. ευρώ έναντι οφειλομένων προηγούμενων οικονομικών ετών.

Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά είναι επιπλέον των τακτικών μηνιαίων αποδόσεων των ΚΑΠ προς τους Δήμους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπολογισθείσα για επενδυτικές δαπάνες απόδοση προς τους Δήμους για το οικονομικό έτος 2012, τη θετική πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012 (στοιχεία δεκάμηνου - Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού) και τις εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματικών διαθεσίμων κατά το μήνα Νοέμβριο 2012.

***

Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας», που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, επίσης, την πίστη του ότι, σήμερα στις Βρυξέλλες, θα ανακοινωθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας ότι με την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και του προϋπολογισμού η χώρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή και έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος της συνεργασίας με την EBRD, είπε ο υπουργός, είναι η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στις χώρες όπου αυτή δραστηριοποιείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που οφείλονται στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ίδιες αγορές και έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD περιλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:

- Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 1,5 δισ. ευρώ.

- Χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.

- Επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

- Συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκατ. έως 5 δισ. ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές, περίπου 40%.

Μύδροι Δασκαλόπουλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι, έστω και με καθυστέρηση, οι εταίροι και δανειστές μας φαίνεται να αναγνωρίζουν τα λάθη που έγιναν και να επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ότι, έστω και με καθυστέρηση μέρος, του πολιτικού κόσμου δείχνει διατεθειμένο να καταβάλει την προσπάθεια αλλαγής.

Αίσθηση προκάλεσε η κριτική του προέδρου του ΣΕΒ για τις σχέσεις ορισμένων επιχειρηματιών με το κράτος.

«Γεμάτες είναι οι τσέπες αυτών που νεμήθηκαν δημόσιο χρήμα με διαπλεκόμενες επιχειρήσεις, που θησαύριζαν αμαυρώνοντας την έννοια της πραγματικής επιχειρηματικότητας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Για τέτοιους "επιχειρηματίες", χώρος δεν υπάρχει πια στη σημερινή πραγματικότητα. Η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να δουλέψει και να αναπτυχθεί με κανόνες ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς και όρους ισονομίας και διαφάνειας. Όσο το διαπλεκόμενο καθεστώς μιας μικρής κάστας οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, με τη στήριξη κάποιων προθύμων του πολιτικού προσωπικού, βάζει εμπόδια στο δρόμο της, τόσο το όραμα της ανάπτυξης θα απομακρύνεται».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ακόμη ότι, αν οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές, η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα θυμίζει μια οικονομία που βγαίνει από πόλεμο και ότι χρειάζεται ένας ισχυρός φορέας οικονομικής ανασυγκρότησης που θα εφαρμόσει ένα εθνικό μνημόνιο ανάπτυξης.

Ο κ. Α. Μπαρτζώκας, στέλεχος της EBRD, επισήμανε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν, λόγω της κρίσης να πουλήσουν τις συμμετοχές και τις επενδύσεις τους στα Βαλκάνια, οι οποίες φθάνουν στα 15-17 δισ. ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος χρήματος που αντιμετωπίζουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

Υπό τον απόλυτο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τίθεται το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020. Πέρα από το ύψος του το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, η πορεία του θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από τις προοπτικές συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων που θα πρέπει να ενταχθούν στη «στρατηγική Ευρώπη 2020», αλλά θα τελεί και υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου.

Σύμφωνα με Το Βήμα, που επικαλείται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, γνώστες του αντικειμένου, και η καταβολή των πόρων των Κοινοτικών ταμείων τίθεται υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του τρίτου μνημονίου.

Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι ο προσεκτικός αναγνώστης των νομοθετικών κειμένων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, όπως η σύμβαση διαχείρισης, περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεδομένου μάλιστα ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φθίνει, καθώς έχουν συρρικνωθεί οι πόροι του εθνικού σκέλους, τότε εκτιμούν ότι όλα τα κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται από τις Βρυξέλλες και οι δράσεις θα συντονίζονται από την ομάδα του Χόρστ Ράιχενμπαχ.

Για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 οι κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η άμεση σύνδεση της Πολιτικής της Συνοχής με τη στρατηγική της Ευρώπη 2020 μέσω 11 θεματικών στόχων.

Ταυτόχρονα όμως «χάνονται» από τα άρθρα του Κανονισμού οι στόχοι της Πολιτικής της Συνοχής όπως αυτοί απορρέουν από τη Συνθήκη δηλαδή η μείωση των ανισοτήτων και η ανάπτυξη των περιφερειών της ΕΕ

Οι 11 θεματικοί Στόχοι για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020 είναι οι εξής:

Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας

Ενίσχυση της πρόσβασης, και χρήσης και ποιότητας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το Ταμείο Αλιείας)

Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς

Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου

Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων

Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών

Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας

Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη διά βίου μάθηση

Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Συνάντηση με τον Χορστ Ράιχενμπαχ έχει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Λύση (προς το παρόν)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Λύση (προς το παρόν)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ