2012-11-20 14:07:03
Φωτογραφία για Aναλαμβάνει δράση η Πειραιώς-ΑΤΕ, ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις
Σαφή διάθεση να συνδράμει εμπράκτως μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες στην επίλυση βασικών χρηματοδοτικών εκκρεμοτήτων του αγροτικού κόσμου... επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ. Η συμφωνία για τη χρηματοδότηση με 56 εκατ. ευρώ του προγράμματος εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών της ΕΑΣ Αγρινίου που βρισκόταν στον «αέρα» λόγω της εμπλοκής με την ΑΤΕLeasing δεν ήταν παρά το δεύτερο «κρούσμα» μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

H συμφωνία με την ΕΑΣ Αγρινίου ξεμπλοκάρει με χρηματοδότηση 56 εκατ. ευρώ τις επενδύσεις πάνω από 400 αγροτών στα φωτοβολταϊκά.

Είχε προηγηθεί το «ξεμπλοκάρισμα» επενδυτικών έργων συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και στα Σχέδια Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων και τα οποία παρέμεναν ή κινδύνευαν να γίνουν αδρανή λόγω της προφανούς έλλειψης ρευστότητας.

Η απεμπλοκή των επενδύσεων αυτών καθίσταται δυνατή μέσω της λύσης-πακέτο που δρομολόγησε η τράπεζα κι ανακοίνωσε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
. Συγκεκριμένα, από τη μέρα που παίρνουν στα χέρια τους την προέγκριση για το Σχέδιο Βελτίωσης, οι αγρότες-επενδυτές αγρότες μπορούν πλέον να απευθυνθούν σε ένα από τα καταστήματα του ομίλου Πειραιώς-ΑΤΕ και να ζητήσουν δάνειο και εγγυητική επιστολή, προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης και την υλοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για όσους επενδυτές έχουν προέγκριση για το πρόγραμμα Εμπορίας και Μεταποίησης.

Λύση στα δάνεια των φ/β

Το ίδιο σκεπτικό φαίνεται ότι υιοθετείται και στο ακανθώδες θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ένα μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκεται στον «αέρα» -χωρίς ευθύνη των παραγωγών- λόγω του γνωστού προβλήματος με την ATELeasing. Αυτό το διάστημα, αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, πραγματοποιείται μια «μεταφορά» των δανείων που είχε συνάψει η θυγατρική της –πρώην- Αγροτικής με τους αγρότες-επενδυτές προς την Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα αναλάβει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει. Μάλιστα δε θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο μιας ρύθμισης ή επιμήκυνσης κάποιων δανείων στο πλαίσιο του σχετικού αιτήματος που έχει θέσει στα τραπεζικά ιδρύματα το υπουργείο Περιβάλλοντος (ώστε να μετριασθούν οι επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά που μόλις νομοθετήθηκε).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ανάλογες πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να «ξεμπλοκάρει» η άκρως αναγκαία ρευστότητα προς τον πρωτογενή τομέα ετοιμάζει η τράπεζα και για τα υπόλοιπα άλλα ζητήματα που βρίσκονται σε εκρεμμότητα, όπως οι ενισχύσεις προς τους κτηνοτρόφους.

Σε κάθε περίπτωση, το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι ο όμιλος φαίνεται να έχει όχι μόνο πρόθεση αλλά και στρατηγική ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου που «κληρονόμησε» από την Αγροτική Τράπεζα agronews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ