2012-11-20 14:16:14
Φωτογραφία για Υπέρ προσωρινής εξόδου της Ελλάδας ο Χανς Βέρνερ Ζιν
«Μόνο εκτός ευρώ θα αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα»

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που παράγουν και για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 30-40%, ανέφεερε ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (Ifo).

Υπέρ της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν, καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι θα ανακτήσουν οι δύο χώρες την ανταγωνιστικότητά τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο διακεκριμένος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι εάν η χώρα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, οι Έλληνες θα αγοράζουν ξανά τα ελληνικά προϊόντα και οι εύποροι Έλληνες θα επιστρέψουν στη χώρα τους για να κάνουν επενδύσεις.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που παράγουν και για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 30-40%, λέει ο γερμανός οικονομολόγος. Σήμερα αυτό επιδιώκεται μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων μέτρων λιτότητας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, προσθέτει ο κ. Ζιν.


«Προτού αρχίσει να αποδίδει καρπούς, [η λιτότητα] θα οδηγήσει αυτές τις χώρες στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Με την προσωρινή τους έξοδο [από την Ευρωζώνη], όμως, οι εν λόγω χώρες θα σταθεροποιηθούν πολύ γρήγορα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι λαοί θα αποτινάξουν τον ζυγό του ευρώ», σημειώνει.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία έξοδος στον λαό της εκάστοτε χώρας, ο κ. Ζιν τονίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφολογία που περιβάλλει την προοπτική εξόδου, καθώς η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα είναι ελεγχόμενη και θα συνοδεύεται από οικονομική στήριξη των τραπεζών και των εισαγωγών κρίσιμων προϊόντων. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι καταστροφικό και δεν είναι αποτέλεσμα της εξόδου αλλά της παραμονής στο ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ