2012-11-20 15:52:03
Φωτογραφία για Στόχος του Υπ.Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η καθιέρωση ενιαίας τιμολόγησης διοδίων
από το Γραφείο Τύπου

Απάντηση του Στ. Καλογιάννη στον Λ. Αυγενάκη Στην Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη με τίτλο «Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις στις τιμές των Διοδίων» ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης έδωσε την εξής απάντηση:

«Σε ότι αφορά την Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών και την Εθνική Οδό Λαμίας-Θεσσαλονίκης, ο καθορισμός του ύψους της τιμής των Διοδίων Τελών καθώς και το δικαίωμα επιβολής και είσπραξης αυτών από τους Παραχωρησιούχους προβλέπονται από τους Νόμους 3621/2007 και 3605/2007 αντίστοιχα, με τους οποίους κυρώθηκαν οι Συμβάσεις Παραχώρησης των έργων «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος – Πάτρα -Πύργος- Τσακώνα» και «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ»
. Με τους ίδιους Νόμους προβλέπεται η αναβάθμιση, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εν λόγω Εθνικών Οδών σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καθώς και ότι οι εισπράξεις των διοδίων κατά την περίοδο κατασκευής των έργων αποτελούν μέρος του Συμβατικού Ανταλλάγματος για την κατασκευή των νέων τμημάτων, τη βελτίωση των υφιστάμενων τμημάτων και για την λειτουργία και συντήρηση του Έργου. Σύμφωνα λοιπόν με την εν ισχύ Νομοθεσία, η καταβολή διοδίων τελών στους εν λόγω Αυτοκινητόδρομους είναι υποχρεωτική και έχει ρυθμιστεί με σαφήνεια. Εδώ και 18 μήνες περίπου, όπως είναι γνωστό, η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων έχει διακοπεί, διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση από τις δανείστριες τράπεζες κυρίως λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αλλά και λόγω θεμάτων βιωσιμότητας των έργων. Για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων στην υλοποίηση των μεγάλων έργων παραχώρησης, στα οποία έχουν σταματήσει οι εργασίες εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα, ο Πρωθυπουργός όρισε ειδικό διαπραγματευτή τον κ. Ε. Βιδάλη, ο οποίος ολοκληρώνει τη διαπραγμάτευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα παρουσιαστούν οι προτάσεις, με σκοπό να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να επανεκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των έργων παραχώρησης. Καθώς, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, δεν είναι δυνατό να ανακοινωθούν θέματα που αφορούν τα Έργα, όπως το ύψος των τιμών των Διοδίων Τελών. Σημειώνεται ότι, στόχος του Υπουργείου είναι να καθοριστεί από το Ελληνικό Δημόσιο ενιαία τιμολόγηση διοδίων, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων και να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χρήστες αυτών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ