2012-11-20 21:28:00
Φωτογραφία για Για αποζημιώσεις απολύσεων,καταργήσεις επιδομάτων και κατώτατο μισθό
Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης, τις καταργήσεις επιδομάτων και τις παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό παρέχει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση για την εφαρμογή του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο.

Απολύσεις

Ειδικότερα, για τις αποζημιώσεις απόλυσης η εγκύκλιος προβλέπει πως έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Ωστόσο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με χρόνο την 12η Νοεμβρίου του 2012, ήτοι η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον, θα καθοριστεί βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12.

Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2 έως 5 έτη στους 2 μήνες, από 5 έως10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, μειωμένη κατά το ήμισυ.


Εφάπαξ

Στους εργαζόμενους που λάμβαναν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

Μισθοί

Για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται πως από την 1η Απριλίου 2013 ο θα διαμορφώνεται μέσω Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ακολουθώντας το νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Θα προηγείται δε η διαβούλευση της Κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά τη 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012.

Νέοι υπάλληλοι

-Για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ.

-Για τους 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

-Για τους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

-Για τους κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως δύο τριετίες συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.

Επιχειρησιακές συμβάσεις

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι κάθε επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογραφεί μετά τις 12 Νοεμβρίου 2012 θα δεσμεύει την επιχείρηση, ενώ εάν ο επιχειρηματίας είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τη νέα αυτή σύμβαση θα τη δεσμεύει για τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους και η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ.

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί μέχρι τη 12-11-12, εάν ο εργοδότης είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) δεσμεύεται τόσο από τους μη μισθολογικούς όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ.

Για τις περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση από την 27η Οκτωβρίου 2011 έως και την 12η Νοεμβρίου 2012 και δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, εφόσον υφίσταται σχετική βούληση των συμβαλλόμενων μερών, δύνανται να προσαρμόσουν τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους στα όρια του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου του Ν. 4093/2012 με τροποποιητική σύμβαση.

Για το επίδομα γάμου, οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Από την 12η Νοεμβρίου 2012 εργοδότες-επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δύνανται να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου.

Τέλος, αναφορικά με την απασχόληση των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα η σχετική απαγόρευση παύει να ισχύει από την 12η Νοεμβρίου 2012. Επιτρέπεται δε η υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου έως 2 ώρες ημερησίως και μέχρι 120 ώρες το έτος, ως υπερωριακής απασχόλησης, για το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν.Δ. 515/70 «Περί χρονικών ορίων εργασίας μισθωτών»
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ