2012-11-21 02:18:04
Φωτογραφία για Ιάπωνας πολιτικός ζητάει η χώρα του να εξοπλιστεί με πυρηνικά
Ο πρώην κυβερνήτης του Τόκιο Σιντάρο Ισιχάρα δήλωσε σήμερα πως η Ιαπωνία πρέπει να αποκτήσει ατομικά όπλα για να ακούγεται... καλύτερα στη διεθνή σκηνή, μια θέση ακραία μέσα σ' ένα πλαίσιο προεκλογικό και με υπόβαθρο τη σινο-ιαπωνική κρίση.

«Πιστεύω πως η Ιαπωνία θα έπρεπε τουλάχιστον να αρχίσει τη δουλειά της εξομοίωσης για πυρηνικά όπλα», δηλαδή να μελετήσει ακριβώς τα δεδομένα ενός τέτοιου σεναρίου σε όρους προϋπολογισμού, εξοπλισμών, οικονομικών και διπλωματικών συνεπειών, δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Τόκιο.

«Η φωνή μιας χώρας που δεν διαθέτει ατομικά όπλα είναι ασθενής», επέμεινε αυτός ο επιτυχημένος μυθιστοριογράφος που διετέλεσε κυβερνήτης του Τόκιο για περισσότερο από 13 χρόνια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μολονότι αντίθετες προς τη θέση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που υποστηρίζει το ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, οι δηλώσεις του Ισιχάρα μπορεί εντούτοις να βρουν μεγάλη απήχηση μεταξύ του τμήματος των ψηφοφόρων που απαιτούν μια πιο σθεναρή απάντηση του Τόκιο στην προκλητική, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, στάση των κινέζων ηγετών.


Η Ιαπωνία βρίσκεται σε διπλωματική κρίση με την Κίνα σχετικά με ακατοίκητα νησιά που αγόρασε το Σεπτέμβριο το ιαπωνικό κράτος, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα.

Ο Ισιχάρα είναι ένας από τους πιο σθεναρούς υπερασπιστές της ιαπωνικής ιδιοκτησίας αυτών των νησιών, που ονομάζονται Σενκάκου από τους Ιάπωνες και Ντιαογιού από τους Κινέζους. Ο Ισιχάρα θεωρεί πως η Ιαπωνία πρέπει να μπορεί να αμυνθεί μόνη της, πριν καλέσει σε βοήθεια τον αμερικανό σύμμαχό της.

Ο πρώην κυβερνήτης του Τόκιο, ένας 80χρονος που είναι γνωστός για τις απερίφραστες δηλώσεις του, παραιτήθηκε πρόσφατα από τα καθήκοντά του επικεφαλής της πρωτεύουσας ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αναλάβει κάποιο εθνικής εμβέλειας ρόλο.

Ίδρυσε το κίνημά του, το Κόμμα του Ήλιου, το οποίο συγχωνεύθηκε μερικές ημέρες αργότερα με αυτό του δημοφιλούς δημάρχου της Οζάκα, το Κόμμα της Παλινόρθωσης της Ιαπωνίας (Νιπόν Ισινοκάι), με στόχο να κατέβουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ