2012-11-21 06:08:03
Φωτογραφία για «Η Moody's παρέβλεψε τις ενέργειες που έχουν γίνει»
Η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να αντιδράσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Moody's, στο AA1 από ΑΑΑ... προωθώντας μεταρρυθμίσεις, ωστόσο διαμαρτύρεται ότι ο οίκος αξιολόγησης παρέβλεψε τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει με στόχο την αναζωογόνηση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Γαλλία είχε χάσει την άριστη βαθμολογία της, το «τριπλό Α» από τον οίκο Standard & Poor's τον περασμένο Ιανουάριο και έτσι η ανακοίνωση του Moody's δεν αποτέλεσε έκπληξη. Υπογράμμισε όμως τις αμφιβολίες που διατυπώνονται για το κατά πόσον ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι σε θέση να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας αλλά και τις διαφορές που χωρίζουν το Παρίσι από το Βερολίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την υποβάθμιση «μικρή προειδοποίηση» προς τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Moody's ανέφερε επίσης ότι υπό το φως της υποβάθμισης της Γαλλίας θα εξετάσει και τη βαθμολογία του «τριπλού Α» με την οποία χαρακτηρίζει σήμερα τα δύο ταμεία διάσωσης της ζώνης του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
. «Η βαθμολογία του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ παραμένει στο ΑΑΑ, αλλά με αρνητική προοπτική. Ο Moody's θα εξετάσει τις επιπτώσεις από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στη βαθμολογία του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ», σημειώνει σε λακωνική ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Moody's εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα της Γαλλίας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και επομένως επαφίεται σε εμάς να δείξουμε ότι αυτήν τη φορά θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Η αλλαγή στη βαθμολογία δεν αμφισβητεί ούτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας, ούτε τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση, ούτε την πιστοληπτική φερεγγυότητά μας", πρόσθεσε.

Για το 2013 η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει έναν προϋπολογισμό λιτότητας αλλά θα πρέπει επίσης να ανακόψει και την επιβράδυνση της ανάπτυξης που έχει οδηγήσει την ανεργία στα υψηλότερα επίπεδά της τα τελευταία 13 χρόνια.

Λόγω της υποβάθμισης το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, στο 1,2770 αλλά ανέκαμψε στη συνέχεια και στις 14:30 βρισκόταν στο 1,2810. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές και σήμερα κυμαινόταν στο 2,12% έναντι 2,08% την Δευτέρα.

Ο Moody's πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει εκ νέου την Γαλλία εάν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και εξυγίανση της οικονομίας. «Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω υποβάθμιση στην περίπτωση μιας επιδείνωσης της οικονομικής προοπτικής της Γαλλίας ή εάν υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί», δήλωσε ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Ντίτμαρ Χόρνουνγκ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκφράσει ανησυχίες ότι η Γαλλία θα μπορούσε να μείνει πίσω επειδή η Ιταλία και η Ισπανία προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις με ταχύτερους ρυθμούς. Ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας υποστήριξε ότι η υποβάθμιση είναι ένα γεγονός που μπορεί να υποκινήσει τη Γαλλία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ