2012-11-21 08:53:03
Φωτογραφία για Σε Κέντρο Υποβοηθούμενης και Εξωσωματικής Γονιμοποίησης μπορεί να αναδειχθεί η Πάτρα
Στόχο για πρόσθετα ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ από 400.000 ξένους επισκέπτες μπορεί να θέσει ο ελληνικός προορισμός σε διάστημα 10 ετών στο πλαίσιο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού αν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τίτλο «Ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα», συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ενας αισιόδοξος στόχος, κατά τη μελέτη, σε ορίζοντα τριών με πέντε ετών είναι η έλευση 100.000 ασθενών τον χρόνο για ιατρικό τουρισμό, που να δαπανούν κατά μέσον όρο 4.000 ευρώ έκαστος, ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ σε ξενοδοχειακά και συναφή. Η μελέτη προτείνει τη διενέργεια 6 πιλοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση δικτύων ιατρικών υπηρεσιών για ξένους επισκέπτες σε τοπικό επίπεδο.


Τα προγράμματα θα δομηθούν γύρω από τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, εντάσσοντας στο πρόγραμμα πρωτοβάθμια ιατρεία, ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπηρεσίες προβολής, μεταφοράς, διασφάλισης ποιότητας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι προτεινόμενες περιοχές είναι το Λασίθι, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης επισήμανε την αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας στην κάλυψη των νομοθετικών κενών και, ακολούθως, την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού να προβάλει αυτή τη μορφή τουρισμού στις ξένες αγορές. Το ΞΕΕ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι προτίθεται να αναλάβει ρόλο στη συγκρότηση των πακέτων και τη διαπίστευση των καταλυμάτων που θα χρησιμοποιούνται για ιατρικό τουρισμό. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Γ. Τούντας ανέφερε ότι για ιατρικούς λόγους ταξιδεύουν διεθνώς σε ετήσια βάση 5 εκατ. ασθενείς, δαπανώντας περί τα 15 με 20 δισ. δολ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα μπορεί σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις σε πάγια να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς:

– Επιλεκτικό ιατρικό τουρισμό για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

– Αποκαταστατικό και γηριατρικό τουρισμό, κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

– Ιατρικό τουρισμό εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

– Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο.

– Λουτροπόλεις - κέντρα αποκατάστασης - προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας για τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών.

– Οφθαλμολογία - αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ