2012-11-21 10:08:41
Φωτογραφία για Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα αέρια του θερμοκηπίου,
Από το 1750 έως σήμερα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα 375 δισ. τόνοι άνθρακα. Μόνο η μισή από αυτή την ποσότητα έχει απορροφηθεί Πηγή The Breakthrough Institute,

Βαγγέλης Πρατικάκης 

Διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και μονοξείδιο του αζώτου εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2011,

Γενεύη 

Οι συγκεντρώσεις των σημαντικότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου -διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και μονοξείδιο του αζώτου- εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ το 2011, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ.

Το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου είναι το διοξείδιο του άνθρακα, του οποίου τα επίπεδα έφτασαν πέρυσι τα 390,9 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), 2 ppm περισσότερο από ό,τι το 2010.

Η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα είναι πλέον 140% υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα του έτους 1750, σημειώνει στην ετήσια έκθεσή το ο WMO.


Εξαντλείται η ικανότητα απορρόφησης του πλανήτη

Από το 1750 έως σήμερα, περίπου 375 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα υπό τη μορφή CO2. Περίπου η μισή από την αστρονομική αυτή ποσότητα έχει πλέον απορροφηθεί από τα δάση και τους ωκεανούς, ωστόσο ο πλανήτης αρχίζει πλέον να χάνει την ικανότητά του να απορροφά το πλεονάζον CO2, σημειώνει η έκθεση.

«Όλοι αυτοί οι δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για αιώνες, γεγονός που επιδεινώνει την παγκόσμια θέρμανση και επηρεάζει όλες τις παραμέτρους της ζωής στη Γη» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του WMO Μισέλ Ζαρό.

Δεύτερο πιο σημαντικό αέριο είναι το μεθάνιο, το οποίο είναι σχεδόν 30 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο (CH4), το οποίο παράγεται κυρίως από τα εκτρεφόμενα ζώα, τους ορυζώνες και την αποσύνθεση των σκουπιδιών στις χωματερές, έφτασε επίσης στο επίπεδο ρεκόρ των 1813 ppm.

Η συγκέντρωση αυτή εκτιμάται ότι είναι 259% υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου (N2O), το οποίο προέρχεται από φυσικές και ανθρώπινες πηγές και είναι 300 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Η συγκέντρωσή του αυξήθηκε κατά 1 ppm σε διάστημα ενός έτους και έφτασε το 2011 τα 324,2 ppm.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ