2012-11-21 10:37:02
Φωτογραφία για Διαπραγματεύσεις Μνημονίου – Υποβλήθηκε αργά το βράδυ η κυβερνητική πρόταση στην Τρόικα
Υποβλήθηκε μετά τις 9 το βράδυ η συμβιβαστική πρόταση της Κυβέρνησης προς την Τρόικα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο. Την πρόταση υπέβαλε στο κλιμάκιο της Τρόικας ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών επί της οποίας έγινε αρχική διαβούλευση χθες το βράδυ. Η συμβιβαστική πρόταση έχει στόχο την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, την οποία ετοίμασε η πολιτική διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι εάν η Τρόικα «δείξει καλή θέληση» τότε θα κάνει αποδεκτή την πρόταση, σημειώνοντας ωστόσο, ότι εάν η Τρόικα επιμείνει στις θέσεις της τότε πλέον τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά. Βασικό και αγεφύρωτο παραμένει το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για το οποίο η κυβέρνηση αντιπρότεινε στη συμβιβαστική πρόταση προς την Τρόικα, να μειωθεί στο 50% ενώ η τρόικα ζητά να μηδενιστεί η συνεισφορά του 4,3% στις συντάξεις του ΤΚΑ και παράλληλα ζητεί σταδιακό μηδενισμό της συνεισφοράς έως το 2060.


Η Τρόικα εισηγείται επίσης να καταργηθεί το δικαίωμα των πρόωρων αφυπηρετήσεων και αμέσως μετά την τυχόν υπογραφή μνημονίου όσοι θελήσουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα να τους επιβάλλεται ποινή.

Η κυβέρνηση ζητεί επίσης σταδιακή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης κατά 6 μήνες με έναρξη το 2013 μέχρι και το 2016, ενώ η Τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη ως προς το όριο αφυπηρέτησης και επιμένει στη διασύνδεση του ορίου με το προσδόκιμο ζωής.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δεν συζητά την πώληση κερδοφόρων οργανισμών αλλά αντιπροτείνει τη χρήση μέρους των κερδών για αποπληρωμή του δανείου που θα προκύψει απο το μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα να μάθει αν η Τρόικα εννοεί τη χρήση για αποπληρωμή του χρέους των εσόδων από το β’ γύρο αδειοδοτήσεων ή και των εσόδων εκμετάλλευσης του ΦΑ.

Σύμφωνα με την Τρόικα η ύφεση θα αρχίσει να υποχωρεί το 2014.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ