2012-11-21 11:34:03
Φωτογραφία για Μυστικές συζητήσεις για Κύπρο  Ο Οζάλ είχε ζητήσει από τον Μπους να βοηθήσει για τη λύση
Μετά την κρίση στον Κόλπο, αρχές της δεκαετίας του ‘90, Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία βρίσκονταν σε παρασκηνιακή συνεννόηση για το Κυπριακό και επιχειρούσαν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Πίσω από το προσκήνιο και μακριά από τις συζητήσεις που συνήθως γίνονται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Τις διεργασίες αυτές αποκάλυψε ένας από τους συνεργάτες του τότε Τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Χαβαντίς Μετέ Τουμερκάν, ο τουρκοκυπριακής καταγωγής Μπουλέντ Σιεμιλέρ (ο οποίος ήταν ένας εκ των συμβούλων του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ), αναφέρθηκε στον Οζάλ και στις ενέργειές του για επίλυση του Κυπριακού, καθώς επίσης και στον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Σιεμιλέρ, σχετικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ότι ο Οζάλ είχε συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για επίλυσή του, όμως η συμφωνία αυτή δεν επιτεύχθηκε, όπως ισχυρίσθηκε, λόγω των εμποδίων που προέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς
. Ο Σιεμιλέρ ανέφερε ότι μετά τη λήξη της κρίσης του πολέμου του Κόλπου, ο Αμερικανός πρόεδρος George Βush πρεσβύτερος, ρώτησε τον Οζάλ τι μπορεί να κάνει για τον ευχαριστήσει για τη βοήθεια της Τουρκίας στην πόλεμο. Ο Οζάλ τότε του απάντησε ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν οι ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού. Ο George Βush αμέσως έδωσε τις απαραίτητες εντολές για επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Σιεμιλέρ, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη ο παράγοντας Ντενκτάς, ο οποίος απέτρεψε την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ο Σιεμιλέρ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που άρχισαν για το άνοιγμα των Βαρωσίων κατόπιν οδηγιών του Οζάλ. Αναφέρθηκε, επίσης και στα σχέδια που ετοίμασαν για τα Βαρώσια, τονίζοντας ότι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις ενέργειες αυτές, λόγω των εμποδίων που προέβαλλε ο τουρκικός στρατός. 

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι πρωτοβουλίες για τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι αναπτύχθηκαν στη σκιά του πολέμου στον Κόλπο (2 Αυγούστου 1990- Ιανουάριο του 1991), παρόλο που όπως είναι γνωστό στην περίπτωση της Κύπρου δεν λειτούργησε η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου… Οι Τούρκοι και τότε είχαν εισπράξει οφέλη στο Κυπριακό, με αφορμή την προσφορά τους στην κρίση του Κόλπου. Αναπτύχθηκε και τότε μια συζήτηση για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας.

Να κάνουν έρανο για τον Ναδίρ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΑΝΟΣ για να βοηθηθεί ο μεγαλοαπατεώνας Ασίλ Ναδίρ. Αυτή είναι μια ιδέα, η οποία κατατίθεται προς συζήτηση στα κατεχόμενα. Σε άρθρο του ο Αμπάς Γκιουτσλιού αναφέρεται στην υπόθεση Ασίλ Ναδίρ και στη χρεοκοπία της εταιρείας Ρolly Ρeck, της οποίας ήταν ιδιοκτήτης και στο ποσό των 5 εκατ. στερλινών που πρέπει να καταθέσει σε αυτή για να πάρουν το μερίδιό τους οι μέτοχοι της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο Ναδίρ δεν καταθέσει το εν λόγω ποσό, η ποινή του, θα αυξηθεί για άλλα έξι χρόνια φυλάκιση. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο λόγος που ο Ναδίρ δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό των 5 εκατ. στερλινών στην εταιρεία Ρolly Ρeck, είναι οι υπέρογκες επενδύσεις που έκανε τόσο στην Τουρκία, όσο και στην «ΤΔΒΚ», γεγονός που τον οδήγησε και στη χρεοκοπία. Ο Γκιουτσλιού, ο οποίος τονίζει εμφαντικά ότι δεν γνωρίζει καθόλου τον Ασίλ ναδίρ γράφει ότι εάν κάποιοι, ιδιαίτερα οι Τουρκοκύπριοι διενήργησαν μια εκστρατεία οικονομικής στήριξης του Ναδίρ για εξεύρεση του ποσού αυτού, ο ίδιος είναι πρόθυμος μέσα από τα βάθη της ψυχής του να συνεισφέρει με ένα μισθό του στην εκστρατεία αυτή.

http://www.philenews.com/digital/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ