2012-11-21 11:48:03
Φωτογραφία για Αμετανόητος για τη χούντα του ο Εβρέν σε κατάθεση μέσω τηλεδιάσκεψης
Επαναλήφθηκε την Τρίτη η ιστορική δίκη των αξιωματικών που πρωτοστάτησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία, κατά την οποία κατέθεσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης ο πρώην δικτάτορας Κενάν Εβρέν, 95 ετών, και ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που δικάζονται από τις 4 Απριλίου, δεν είχαν παραστεί στις πρώτες συνεδριάσεις του Κακουργιοδικείου, για λόγους υγείας.

Νοσηλευόμενοι, αντίστοιχα, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας τους, οι Εβρέν και Σαχίνκαγια -με εμφανή τα σημάδια του γήρατος και της ασθένειας στα πρόσωπα και στη φωνή τους-απάντησαν κατά την έβδομη αυτή συνεδρίαση της έδρας στις ερωτήσεις των δικαστών και των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Όπως αναφέρει το "Reuters", στο δικαστήριο o Εβρέν είπε ότι δεν μετανιώνει για το πραξικόπημα, γιατί ήταν απαραίτητο για να σωθεί η χώρα από την αιματοχυσία, που είχε κοστίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Ιστορική πρωτιά για την τουρκική Δικαιοσύνη

Η κατάθεση μέσω βιντεοδιάσκεψης αποτέλεσε μία ιστορική πρωτιά για την τουρκική Δικαιοσύνη. Τεχνικοί εγκατέστησαν οθόνες τηλεόρασης στην αίθουσα της δίκης, όπου έχει άδεια να παρίσταται μόνο ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων και θεατών.

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα κομμάτων, θεσμικών οργάνων και εργατικών οργανώσεων να συμπεριληφθούν στην πολιτική αγωγή κι αυτοί, θεωρούμενοι ως θύματα του πραξικοπήματος, διότι, μετά την κατάλυση της επίσημης Πολιτείας, καταργήθηκαν όλες οι θεσμικές εξουσίες. Μολαταύτα, κυριαρχεί σκεπτικισμός στους κύκλους των θυμάτων για το εάν και κατά πόσον θα βρουν δικαίωση.

Οι συνήγοροι των θυμάτων έχουν αξιώσει ο Εβρέν να τύχει της ίδιας μεταχείρισης που είχαν ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ή ο δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, οι οποίοι αμφότεροι εξαναγκάστηκαν να παραστούν στο δικαστήριο, ο πρώτος πίσω από κάγκελα και ο δεύτερος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη έξω από το Κακουργιοδικείο της τουρκικής πρωτεύουσας, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει αυστηρά τους πρώην τυράννους και η δίκη τους να μην είναι απλώς "συμβολική".
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ