2012-11-21 12:57:15
Φωτογραφία για Μύθος η επίδραση της πανσελήνου στους ανθρώπους
Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη διεθνώς, ότι η Σελήνη, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, δημιουργεί ή εντείνει τα ψυχολογικά προβλήματα των ανθρώπων, έρχεται να καταρρίψει μια ένα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ υποστηρίζουν ότι δεν διαπίστωσαν διαπίστωσε καμία ένταση των ψυχικών διαταραχών στη διάρκεια των πανσελήνων ή σε άλλο σημείο του σεληνιακού κύκλου.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ζενεβιέβ Μπελβίλ, μελέτησε τις περιπτώσεις 771 ανθρώπων που εμφανίστηκαν με ψυχολογικά προβλήματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δύο νοσοκομείων του Μόντρεαλ στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών. Οι ασθενείς ανέφεραν άγνωστης αιτιολογίας πόνους στο στήθος τους, είχαν κρίσεις πανικού, σοβαρό άγχος, τάσεις αυτοκτονίας κλπ.

Οι Καναδοί επιστήμονες συνέκριναν την ακριβή ημερομηνία εισαγωγής κάθε ασθενούς με τη φάση που βρισκόταν εκείνη τη μέρα η Σελήνη στον ουρανό
. Η συσχέτιση έδειξε ότι δεν υπήρχε αυξημένο ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο κατά τις πανσελήνους, ούτε σε καμία από τις άλλες φάσεις του φεγγαριού. Η μόνη σχετική εξαίρεση ήταν η διαπίστωση ότι οι αγχώδεις διαταραχές ήταν κατά 32% λιγότερο πιθανές κατά το τελευταίο τέταρτο του κύκλου της Σελήνης, κάτι που, κατά τους ερευνητές, είναι μάλλον συμπτωματικό.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των γιατρών (64%) και των νοσοκόμων (80%) πιστεύουν ότι ο σεληνιακός κύκλος όντως επηρεάζει την ψυχική και νοητική υγεία των ασθενών. «Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ενθαρρύνει τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα», δήλωσε η Καναδή ψυχολόγος.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ