2012-03-23 22:45:06
Φωτογραφία για Χριστιανόπουλος: Καλύτερα να το βουλώνουμε και να χαιρόμαστε τα ποιήματα...
Κατάμεστο ήταν το καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός για το αφιέρωμα στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Δίπλα στα εικαστικά έργα των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, τα οποία παρουσιάστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο 81χρονος ποιητής διάβασε πολλά από τα "άγνωστα" , όπως τα χαρακτήρισε, ποιήματά του.

Το παρόν έδωσαν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών ανάμεσα στους οποίους ο Γιώργος Χρονάς, η Βίκυ Φλέσσα, η Κατερίνα Χέλμη και η Μαρία Ναυπλιώτου.

"Όχι υπερβολές και πολλά χειροκροτήματα" παρακάλεσε ο Χριστιανόπουλος το κοινό, το οποίο τον καταχειροκροτούσε όταν μπήκε στην αίθουσα. "Ένας απλός ποιητής είμαι. Καθένας από εσάς μπορεί να γράψει ποιήματα".

 Διάβασε ποιήματα από όλες τις ποιητικές του συλλογές, τονίζοντας ότι έγραψε τα λεγόμενα πατριωτικά ποήματα επειδή οι στιγμές της ιστορίας μας είναι η πιο μεγάλη πληγή μας. Σημείωσε, επίσης, ότι πολλά από τα Μικρά ποιήματά του έχουν γίνει συνθήματα και έχουν γραφεί σε πανό.


Στη συνέχεια, ζήτησε να του υποβληθούν σοβαρές ερωτήσεις, καθώς θεωρεί ότι οι συνήθεις ερωτήσεις είναι ανόητες. "Είμαι αναρμόδιος να απαντήσω στην ερώτησή σας. Είναι πολύ γενική" είπε σε έναν κύριο, ο οποίος τον ρώτησε τί γνώμη έχει για την αισθητική." Εγώ διάβασα τρεις αισθητικές και δεν κατάλαβα τίποτα. Καλύτερα,  λοιπόν, να το βουλώνουμε και να χαιρόμαστε τα ποιήματα".

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών του αναφέρθηκε στη σχέση του με το Μ. Χατζιδάκι και το Δ. Σαββόπουλο, οι οποίοι μελοποίησαν ποιήματά του λέγοντας ότι "Τα ποιήματα δεν πρέπει να μελοποιούνται, γιατί αυτοί που το κάνουν είναι ανίκανοι γι'αυτό. Έτσι τα ποιήματα υποβιβάζονται από ποιήματα σε στιχουργήματα για τραγούδια. Μελοποιούν κάτι, αλλά χάνουν την ίδια την ψυχή του."
tvxs.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ