2012-11-26 16:20:02
Φωτογραφία για Χωρίς αντικείμενο θα βρεθούν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας
Σε «τυφλή» σύγκρουση χωρίς πολλές διόδους διαφυγής, έχουν οδηγηθεί οι εργαζόμενοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τα μέτρα «αναδιάταξης» προσωπικού στις... υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δημοσίου, όπως αυτά προβλέπονται από το τελευταίο μνημόνιο και το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε από τη Βουλή.

Η σπουδή με την οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις για απεργία, τα μέτρα περιφρούρησης που επιλέχθηκαν και η κλιμάκωση που επιχειρείται, δείχνουν, αφενός την «ανασφάλεια» των συνδικαλιστικών αφετέρου τις ιδιότυπες «συμμαχίες» που έχουν αναπτυχθεί.

Η σπουδή με την οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις για πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο, τα μέτρα περιφρούρησης που επιλέχθηκαν και η κλιμάκωση που επιχειρείται, δείχνουν, αφενός την «ανασφάλεια» των συνδικαλιστικών στελεχών του χώρου, αφετέρου τις ιδιότυπες «συμμαχίες» που έχουν αναπτυχθεί και οι οποίες τείνουν να «εγκλωβίσουν» τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο του υπουργείοy σε μια αδιέξοδη διαμάχη, η οποία στο τέλος θα αναδείξει την έλλειψη αντικειμένου των κεντρικών υπηρεσιών και θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση των απασχολούμενων σ’ αυτές.


Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα, αξιοποιώντας τις «κομματικές πλάτες» και τη συνδικαλιστική ισχύ, το δυναμικό του υπουργείου αρνήθηκε πεισματικά την αναζήτηση ρόλου στα νέα οργανογράμματα που επέβαλαν οι νέες διοικητές δομές, ειδικά μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και κινήθηκαν σε μια λογική στείρας άρνησης που έφερε την απομόνωση από το πραγματικό γίγνεσθαι της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται στη δραστηριότητα του υπουργείου οφείλονται περισσότερο στην κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών στην Αχαρνών 2 και λιγότερο στην απεργία που βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Εξ αιτίας όλων αυτών βέβαια, πίσω έχουν πάει και οι διαδικασίες πληρωμής αγροτών για κοινοτικές ενισχύσεις διαφόρων κατηγοριών που προωθούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι «πόρτα» έφαγε την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν Χόρστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Τσαυτάρη υποχρεώθηκε να μεταβεί στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα, πήγαν πίσω όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας με φορείς των αγροτών-κτηνοτρόφων, που ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα που αφορούσε τις ενισχύσεις de minimis.

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούν την απόσυρση του πρόσφατου νόμου 4390/2012, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή των απολύσεων των συναδέλφων τους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, καθώς θεωρούν ότι εφόσον πραγματοποιηθούν, θα ανοίξουν την «κερκόπορτα» της γενίκευσης των μέτρων που προβλέπει για το σύνολο των Δ.Υ., όλων των κατηγοριών και κλάδων μέσω της αξιολόγησης-κατάργησης Υπηρεσιών και της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων με στόχο την απομάκρυνση 150.000 ατόμων μέχρι το 2015. «Αυτή τη στιγμή φεύγουν άμεσα εξήντα άτομα ΔΕ ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αλλά εκτιμώ ότι η νέα εγκύκλιος θα αφορά και τα άτομα από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Ν. Κακαβάς.

H ανακοίνωση των σωματείων των ΠΟΓΕΔΥ και ΠΟΣΕΥΓ

Σας κάνουμε γνωστό ότι σήμερα και κατά τη διάρκεια της 24ης απεργίας, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠ.Α.Α.Τ. Νομού Αττικής για την εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας όλων των υπαλλήλων του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την Παρασκευή 23/11/2012, ώστε να έχει καθολική επιτυχία με την έκδοση Δελτίων Τύπου.

Η Γενική Συνέλευση εκτίμησε ότι η επιτυχία της απεργίας προϋποθέτει την άμεση συμμετοχή και εφαρμογή από το σύνολο των εργαζομένων και γι’ αυτό το λόγο προβλέπει τη σύγκληση επαναλαμβανόμενων Γενικών Συνελεύσεων. Το πρώτο αίτημα της κινητοποίησης είναι το μπλοκάρισμα των διαδικασιών του πρόσφατου Νόμου 4093/2012, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή των απολύσεων των συναδέλφων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Οι απολύσεις αυτές, εφόσον πραγματοποιηθούν, θ΄ ανοίξουν την κερκόπορτα της γενίκευσης των αντιλαϊκών και αντιϋπαλληλικών μέτρων που προβλέπει για το σύνολο των Δ.Υ., όλων των κατηγοριών και κλάδων μέσω της αξιολόγησης-κατάργησης Υπηρεσιών και της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η Γενική Συνέλευση επισημαίνει ότι οι παραπάνω απολύσεις και η γενίκευσή τους θα υλοποιήσουν τον στόχο της τρικομματικής κυβέρνησης για απολύσεις 150.000 Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το 2015 και για το λόγο αυτό κανένας Δημόσιος Υπάλληλος δεν πρέπει να θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο.

Θεωρούμε ότι η φύση αυτών των μέτρων και η επίδρασή τους σε συναδέλφους όλων των κλάδων και κατηγοριών Δημοσίων Υπαλλήλων πρέπει να βρει την καθολική αντίσταση από το σύνολο των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Οργάνων του ΥΠ.Α.Α.Τ. και γενικότερα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση καλεί τις Διοικήσεις των παραπάνω Οργάνων να συνεχίσουν στις ίδιες αποφάσεις και μέτρα συντονισμού, ώστε να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση για την ανατροπή αυτού του Νόμου. Στο ίδιο πλαίσιο η Γενική Συνέλευση καλεί να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και τα Σωματεία των εποπτευόμενων Οργανισμών του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΠΟΓΕΔΥ και ΠΟΣΕΥΓ δηλώνουν ότι συμφωνούν και αποδέχονται τις παραπάνω αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων Εργαζομένων του ΥΠ.Α.Α.Τ. Νομού Αττικής και σας καλούν να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για τη γενίκευση αντίστοιχων αποφάσεων για το σύνολο των μελών σας.

Καταλήψεις και στους Δήμους

Στο μεταξύ, υπό κατάληψη παρέμειναν για δεύτερη εβδομάδα και οι περίπου 250 δήμοι, που αντιδρούν στις περικοπές κονδυλίων και στις απολύσεις, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά και στην λειτουργία νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα που δημιουργεί από το νέο καθεστώς στους δήμους θα αργήσουν να ξεπεραστούν εντείνοντας το αδιέξοδο στη λειτουργία καθημερινών ζητημάτων όπως της καθαριότητας, αλλά και καίριων κοινωνικών δομών του κράτους όπως τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κλπ.

Πάντως, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα αντιδράσεων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιο απείλησε με διακοπή της πληρωμής των υπάλληλων των δήμων που δεν απέστειλαν τις σχετικές λίστες των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας.
agronews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ