2012-11-27 17:55:05
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμος ο μηχανισμός ESM
Γράφει ο Αντώνης Αναστασάκης, Δικηγόρος Αθηνών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απόφασή του που δημοσιεύθηκε σήμερα (Απόφαση C-370/12 Pringle vs Government of Ireland), επιβεβαίωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ESM, είναι νόμιμος. Σύμφωνα με την ...απόφαση αυτή, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν αντιτίθεται στην σύναψη και επικύρωση της σύμβασης για την δημιουργία του ESM.

Την προσφυγή είχε καταθέσει βουλευτής από την Ιρλανδία, χώρα η οποία, ως γνωστόν, έχει προσφύγει ήδη στον μηχανισμό. Το ανώτατο δικαστήριο της Ιρλανδίας είχε απορρίψει εν μέρει την προσφυγή και παραπέμψει τρία ζητήματά της στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση «κατά προτίμηση». Αντικείμενο της επίδικης διαφοράς ήταν, αν για την ίδρυση του ESM αρκούσε η απλοποιημένη αλλαγή των συνθηκών ή αν απαιτούνταν εκτενέστερη νομοθετική διαδικασία.

Με την απόφαση αυτή που αναμενόταν εδώ και καιρό, αίρεται η αβεβαιότητα για τη νομική θεμελίωση του μηχανισμού ESM, ο οποίος αποτελεί, ως γνωστόν, τον πυρήνα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Θυμίζουμε ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ομοίως απορρίψει, υπό προϋποθέσεις, προσφυγή κατά της νομιμότητας του ESM.

Ιδού το διατακτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

«Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (ολομέλεια) αποφαίνεται:

1) Από την εξέταση του πρώτου ερωτήματος δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ικανό να θίξει το κύρος της αποφάσεως 2011/199/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2011, που τροποποιεί το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μηχανισμό σταθερότητας για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ.

2) Δεν αντιβαίνει προς τα άρθρα 4, παράγραφος 3, ΣΕΕ, 13 ΣΕΕ, 2, παράγραφος 3, ΣΛΕΕ, 3, παράγραφοι 1, στοιχείο γ΄, και 2, ΣΛΕΕ, 119 ΣΛΕΕ έως 123 ΣΛΕΕ και 125 ΣΛΕΕ έως 127 ΣΛΕΕ καθώς και προς τη γενική αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας η σύναψη μεταξύ των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ συμφωνίας όπως η Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Κύπρου, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, που συνάφθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Φεβρουαρίου 2012, και η επικύρωση της συμφωνίας αυτής από τα εν λόγω κράτη μέλη.

3) Το δικαίωμα κράτους μέλους να συνάψει και να επικυρώσει την εν λόγω συνθήκη δεν εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της αποφάσεως 2011/199».

ellinikiafipnisis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ