2012-03-24 08:30:03
Φωτογραφία για Ενέργειες Κυπρίων για απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων
Το ζήτημα των βρετανικών βάσεων στη μεγαλόνησο επανέρχεται, μετά και τις δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων που θεωρήθηκαν προκλητικές. Προχθές το βράδυ έγινε συζήτηση στην κυπριακή Βουλή, με θέμα: ''Οι προκλητικές δηλώσεις Βρετανών επισήμων και το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο''.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης θα. μπορούσε να οριστεί ως «ήξεις αφήξεις», διότι ουσιαστικά το ψήφισμα που εκδόθηκε περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, και το μόνο που αιτήθηκε είναι η καταβολή των ενοικίων από το 1960 (που αρνούνται να καταβάλλουν οι Βρετανοί, με το πολιτικάντικο επιχείρημα ότι προστατεύεται το νησί – το είδαμε αυτό το 1974).

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Άμυνας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τον Δεκέμβριο 2011, με την οποία επαναβεβαιώνεται η ''σταθερή δέσμευση'' της Βρετανίας στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, καθώς και συναφών δηλώσεων του Διοικητή των Βάσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση ότι οι Βάσεις «βρίσκονται σε μια περιοχή γεωπολιτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου».


Το Ψήφισμα που εκδόθηκε, επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα της κυπριακής Βουλής και καταγγέλλει «τις κατά συρροή παραβιάσεις από τη Βρετανία της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης». Και επισημαίνεται ότι «οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών χωρών» -και όχι μόνον, διότι η ''χάρη'' τους έφτασε και στη Λιβύη- με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει εχθρικές σχέσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι «Για το ΑΚΕΛ, το ζήτημα της παρουσίας των Βάσεων είναι πολύ ξεκάθαρο: Οι βρετανικές βάσεις αποτελούν ξένο σώμα στην πατρίδα μας και πρέπει να διαλυθούν και να φύγουν από το νησί μας». Μόνο που του διέφυγε, ότι αυτό δεν προβλέπει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ να το πράξει, αφού ο πρόεδρος κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προ ολίγου χρόνου, ότι «… τις Αγγλικές Βάσεις θα τις αναλάβουν τα εγγόνια μας…».

Αυτό υπενθύμισε και ο βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ. κ. Νικ. Παπαδόπουλος (γιος του Τάσσου), τονίζοντας ότι ο κ. Χριστόφιας «διασφάλισε τις βάσεις για τους Άγγλους για τουλάχιστον τις επόμενες δυο γενεές». Και ο ίδιος όμως αρκέστηκε σε διαπιστώσεις για το επιζήμιο της παραμονής των Βρετανών στο νησί. Χωρίς αίτημα απομάκρυνσης.

Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι «πλειστάκις, οι ενέργειες των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι αυθαίρετες και επικίνδυνες για τη ζωή και επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. (…) Η λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και ακρωτηριασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους», δηλώνουν οι Κύπριοι βουλευτές όλων των κομμάτων.

Με το ψήφισμα, επισημαίνουν ιδιαίτερα «την αθέτηση εκ μέρους της Βρετανίας της υποχρέωσης να καταβάλλει, από το 1965, στην Κυπριακή Δημοκρατία χρηματικά ποσά, εν είδει οικονομικής βοήθειας και αποζημιώσεων για τις ευρείας φύσης και έκτασης διευκολύνσεις, που αυτή απολαμβάνει σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποσά τα οποία ως σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Τονίζεται επίσης ότι «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, τα κατ’ ισχυρισμό δικαιώματα της Βρετανίας, που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού και, ως τέτοια, αποτελούν κραυγαλέο αναχρονισμό, που προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού».

Και πως «Η λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών».

Παρακολουθώντας την όλη συζήτηση, σχημάτισα την εντύπωση πως μάλλον προς τους ψηφοφόρους απευθύνεται το Ψήφισμα, εναρμονισμένο με τις διαπιστώσεις άνευ προτάσεων των βουλευτών που πήραν το λόγο. Άλλωστε, πέρασαν τρεις μήνες από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού, για να υπάρξει ευαισθητοποίηση.

Ο Μακεδών
http://voria.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ