2012-11-29 08:40:00
Φωτογραφία για ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Λίστα 7 δισ....!!!
Ποιοι: Προτεραιότητα για τις οφειλές πριν το 2011. Πώς: Κατάλογοι από τα υπουργεία για τα κριτήρια. Πότε: 2 δισ. τον Δεκέμβριο και άλλα 5 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο εξήρε την προσφορά του Γ. Στουρνάρα, τονίζοντας: «Εκανε ένα τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»

«Στροφή» στο εσωτερικό, μέσω των κινήσεων που θα κάνει άμεσα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά -κάτι που ο ίδιος θεωρεί καθοριστικό για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας-, κάνει ο κ. Αντ. Σαμαράς, 48 ώρες μετά την κρίσιμη απόφαση του Eurogroup.

Ο πρώτος στόχος του πρωθυπουργού είναι να εκταμιευτεί μέχρι τον Φλεβάρη το πόσο των περίπου 7 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έδωσε ρητές εντολές στους υπουργούς του να προετοιμάσουν τη σχετική λίστα, έτσι ώστε αμέσως μόλις φτάσει η δόση στην Αθήνα τα χρήματα να καλύψουν άμεσα τις υποχρεώσεις αυτές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να συντάξει με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά ένα μνημόνιο, στο οποίο θα καταγράφονται οι ληξιπρόθεσμες όφειλες που πρέπει να καλυφθούν σε κάθε τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία θα είναι έτοιμα ίσως και μέσα στην ημέρα, θα διευκολύνουν την κατανομή των ποσών και παράλληλα ο κυβερνητικός μηχανισμός θα είναι έτοιμος έτσι ώστε η καταβολή να αρχίσει από τα μέσα Δεκεμβρίου (οπότε και αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρω).

«Είναι θέμα αξιοπιστίας του κράτους», φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο και εξήγησε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, καθώς αυτά τα 7 δισ. θα «γυρίσουν» στην αγορά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των προϋπολογισμών των υπουργείων. Εκανε λόγο για απόλυτο έλεγχο που θα ασκείται από τον ίδιο προσωπικά και από τον υπουργό Οικονομικών στις δαπάνες, αλλά και για γρήγορο ρυθμό προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.

Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος του κάθε υπουργείου και γι' αυτό υπάρχει η εποπτεία. Εξήγησε δε ότι «με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών».

«Συχνά στα υπουργεία»

Ακόμη, ζήτησε από όλους να βοηθήσουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι θα είναι κάθε μέρα και σε διαφορετικό υπουργείο, προκειμένου να ελέγχει την πορεία του κυβερνητικού έργου. «Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία. Θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει απόλυτος συντονισμός μεταξύ των υπουργών, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. «Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέ, συντονισμένους. Συνεχίζουμε και πρέπει να τρέξουμε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητά», σημείωσε.

Στήριξη σε Στουρνάρα

Σαφέστατο μήνυμα στήριξης του υπουργού Οικονομικών εξέπεμψε χθες -μέσα από την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο- ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον κ. Γ. Στουρνάρα, είπε ότι «έκανε ένα τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και σημείωσε ότι «κινήθηκε με αρετή και τόλμη , λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις».

Η φράση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για το αμέσως προσεχές μέλλον, με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει ουσιαστικά -σε συνεργασία με τον κ. Σαμαρά- τον έλεγχο για τις δαπάνες των υπουργείων, όπως επίσης και για την ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

«Θα διορθώσουμε λάθη στη λειτουργία μας»

Κάθε άλλο παρά διαψεύστηκαν χθες τα σενάρια περί ανασχηματισμού, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε λόγο για την ανάγκη διόρθωσης λαθών στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, μια φράση που προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια... «Τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δεν τέθηκε θέμα αλλαγών, όπως βεβαιώνουν όλες οι πλευρές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σχεδιασμός ματαιώνεται. Το πιθανότερο είναι ότι μετατίθεται για τον Ιανουάριο, με δεδομένο μάλιστα ότι τα χρήματα της δόσης-μαμούθ θα εκταμιευθούν στις 20 Δεκεμβρίου και ούτως ή άλλως δεν αποτελούσε πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει τις αλλαγές την? παραμονή των Χριστουγέννων.

Χθες, πάντως, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν οι σκέψεις για αλλαγές. Σε ερώτηση για τις φήμες περί ανασχηματισμού τόνισε: «Θα τα δούμε αυτά. Δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν τη στιγμή, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να στραφεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε πιο απόλυτος. «Δεν μας απασχόλησε ζήτημα ανασχηματισμού. Δεν τέθηκε με την οποιαδήποτε εκδοχή κάτι τέτοιο», τόνισε στη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη κορυφής.

Γιάννης Σαραντάκος

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Δύο δισ. τον Δεκέμβρη, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα 5 δισ.

Την επαύριον της εκταμίευσης των 10,6 δισ. ευρώ (αποτελεί τμήμα της πρώτης δόσης), τα οποία θα καλύψουν εσωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις 14 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ρίξει στην αγορά τα πρώτα χρήματα για να καλύψει παλαιότερες οφειλές της, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκταμιευτεί η δόση στις 13 του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές πληρωμές θα κυμανθούν μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και θα φθάσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες προτεραιότητα θα δοθεί στην αποπληρωμή χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα πριν από το 2011.

Στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους έφθαναν στο ποσό των 9,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών ΦΠΑ.

Οπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το ποσό στο σύνολό του θα πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο μέχρι την εκπνοή του 2013.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να γνωστοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των συγκεκριμένων οφειλών, παρουσιάζοντας και την αναλυτική λίστα των χρεών αυτών κατά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίων με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς κάθε υπουργός θα είναι και ο αρμόδιος για τον έλεγχο της εκκαθάρισης των οφειλών του τομέα ευθύνης του.

Το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει και συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους. Κατά προτεραιότητα θα αποπληρωθούν χρέη πριν από το 2011.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό.

Ηδη στην αγορά φαρμάκου οι πληρωμές γίνονται με «έκπτωση» 3,5%.

Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο μεταξύ των άλλων οφείλει 2 δισ. ευρώ σε εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου και φαρμακεία, 2 δισ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και 1,8 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Κώστας Τσαχάκης

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Τις γενικές αρχές του σχεδίου αποπληρωμής έδωσε χθες στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σταϊκούρας.

«Αύριο (σ.σ.: σήμερα) παρουσιάζουμε το σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τη σχετική υπουργική απόφαση και 12 συγκεκριμένα Μνημόνια Κατανόησης με τους αντίστοιχους υπουργούς ως προς το ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πώς ακριβώς θα γίνεται η εκταμίευση των αντίστοιχων χρηματικών ποσών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Στη διαδικασία εκκαθάρισης χρεών όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής θα καταρτίζονται με την ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του κάθε υπουργείου.

Θα υπάρχει χρονολογική σειρά των οφειλών και υποδείγματα για την εκκαθάριση των χρεών.

Ο κάθε υπουργός θα είναι υπεύθυνος μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να ελέγχει τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης των υποχρεώσεων και την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι σε θέση, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να αξιολογεί τα αιτήματα πληρωμής και γρήγορα να γίνεται η εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων.

ethnos.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ