2012-03-24 09:53:07
Φωτογραφία για ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
τουΜΑΝΔΑΛΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Το νερό αποτελεί απότους βασικότερους διατροφικούς παράγοντες για την ύπαρξη της ζωής πάνω στην γη.Μεγάλο ποσοστό....όλωντων εν ζωή οργανισμών αποτελείται από νερό (φυσικός ενυδατωτής των κυττάρωνείτε είναι αυτά ζωικά ή φυτικά, αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος και το60% ενός δένδρου), είναι μεταφορέας και φυσικός διαλύτης των περισσοτέρωνουσιών του οργανισμού (μεταφέρει πρωτεΐνες, λίπη, αιμοσφαίρια, μέσω του... αίματος), ενώ καλύπτει και το μεγαλύτερο κομμάτι της επιφάνειας της γης.Έτσιτο 70% της γήινης επιφάνειας καλύπτεται από νερό και το 30% από στεριά. Από τονυδάτινο αυτό όγκο το 97% είναι αποθηκευμένο στους ωκεανούς και στις θάλασσες,ενώ μόνο 3% υπάρχει σε μορφή γλυκού νερού από το οποίο 2,5% είναι σε μορφήπάγου στους πόλους ή στους παγετώνες και 0,5% σε μορφή γλυκού νερού υπέργειου ήυπόγειου(ποτάμια λίμνες, γεωτρήσεις κλπ). Για την περιοχή μας (Ελλάδα)αναφέρουμε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί το 0,7% της επιφάνειας των νερώνστην γη.Τονερό είναι ένας παράγοντας, στην αέρια μορφή του, που εκτός της ζωής επηρεάζειτον καιρό αλλά και την θερμοκρασία στον πλανήτη μας αφού είναι μαζί με άλλααέρια υπεύθυνο και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δηλ
. της αύξησης της μέσηςτιμής της θερμοκρασίας στον πλανήτη γη. Είναιένα στοιχείο με συνεχή αλλαγή στην υφή του (πάγος, υγρή μορφή νερού και ατμός),που λέγεται υδρολογικός κύκλος, και επηρεάζει την φύση και συνεπώς τηνανθρώπινη ζωή. Ημεγαλύτερη δεξαμενή αποθηκευμένου νερού είναι η θάλασσα, όπου σ’ αυτήνκαταλήγουν όλα τα νερά και ιδίως τα επίγεια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεταικαι στον αέρα σε μορφή υδρατμού και αποτελεί την λεγόμενη υγρασία τηςατμόσφαιρας. Η εξάτμιση και η συμπύκνωση του στα υψηλά στρώματα επιφέρει βροχέςκαι σχηματισμό λιμνών και ποταμών ενώ ένα μεγάλο μέρος είναι αποθηκευμένο καισε μορφή πάγου στους παγετώνες και στα βουνά αποτελώντας την μεγαλύτερη αποθήκηκαι τροφοδότη των διάφορων ποταμών και λιμνών. Συγχρόνωςμπορεί να παρασύρει και να μεταφέρει κατά το πέρασμα του πολλά στοιχεία(μικρόβια, ιούς καθώς και χημικά στοιχεία) είτε είναι αυτά φυσικά ή προέρχονταιαπό την ανθρώπινη ή ζωική δραστηριότητα.Οιπερισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες που προέρχονται από την ανθρώπινηδραστηριότητα είναι: Α) Μικροβιολογικοί παράγοντες που προέρχονται από τηνανεξέλεγκτη εναπόθεση ακατέργαστων λυμάτων αστικής ή κτηνοτροφικής χρήσης καιΒ) χημικοί ρυπαντές που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση ακατέργαστωνβιομηχανικών και αστικών λυμάτων, σκουπιδιών, καθώς και από την ανεξέλεγκτηχρήση φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων από την γεωργία κλπ.. Επίσηςαπό την ρύπανση των θαλασσών από την ναυτιλία. Έτσι έχει σαν αποτέλεσμα τηνρύπανση των επίγειων υδάτων (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες κλπ) καθώς και τωνυπόγειων υδάτων, μια και η συνεχής απορροή από μολυσματικά νερά φτάνει και στουπέδαφος μολύνοντας το και κατά συνέπεια έρχεται στην διατροφική αλυσίδα μέσωνερών που προέρχονται από γεωτρήσεις.Εδώπρέπει να τονίσουμε δύο βασικούς όρους που συνήθως συγχέουμε:ΡΥΠΑΝΣΗείναι η βίαιη μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενόςπεριβάλλοντος με άμεση συνέπεια στην ποιότητα ζωής και υγείας των ανθρώπων καιτων ειδών που ζουν σε αυτό το περιβάλλον. Μπορεί να είναι χημική, βιολογική,,αισθητική, ηχητική, γενετική, ενεργειακή (θερμική, ραδιενεργή). Διακρίνεται σε:Α)ΑΜΜΕΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: Αυτήν που την αντιλαμβανόμαστε αμέσως π.χ μυρωδιά, νεκρά ψάριακλπ.Β)ΕΜΜΕΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: Αυτή που γίνεται αντιληπτή όχι αμέσως αλλά με τον καιρό(ευτροφισμός λιμνών ή θαλασσών κλπ) ή με χημικές αναλύσεις.ΜΟΛΥΝΣΗείναι μια κατηγορία ρύπανσης που οφείλεται σε μικροοργανισμούς (βακτηρίδια,ιούς, πρωτόζωα κλπ). Μελίγα λόγια γίνεται κατανοητή η μεγάλη αυτή σημασία που έχει το νερό στην γη,καθώς και το πόσο λίγο σε σύγκριση με την ολική μάζα και πολύτιμο είναι τογλυκό νερό. Έτσι πρέπει να δίνεται η μέγιστη προσοχή από μέρους του ανθρώπου ωςπρος την διαχείριση του νερού καθώς και ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον γιατην καλή διατήρηση αυτού του πολυτίμου υλικού.Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με τουςδιαφόρους τύπους ρυπαντών που ανευρίσκονται στα νερά, την προέλευση τους καιτις επιπτώσεις που έχουν αυτοί στην δημόσια υγεία.

Οκ. Παναγιώτης Μάνδαλος είναι Βιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας του ΕργαστηρίουΥγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Ιατρικής του ΔημοκρίτειουΠανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας ΥγείαςΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε.Δ.Υ. AMΘ).
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ